"Profesor mi je pomazio ruku i govorio - maco, lutkice...": Seksualni predatori vrebaju po fakultetima, napadaju čak i muškarce!

22.02.2022

19:30

0

Gotovo svaki peti student ili studentkinja doživeli su neko seksualno uznemiravanje, pokazuju istraživanja

"Profesor mi je pomazio ruku i govorio - maco, lutkice...": Seksualni predatori vrebaju po fakultetima, napadaju čak i muškarce!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Viktimološko društvo Srbije sprovelo je istraživanje prema kojem je nekom obliku seksualnog uznemiravanja na fakultetu bilo izloženo 17 odsto ispitanih studenata, od čega 90 odsto devojaka i 10 odsto muškaraca. A čak 78,7 odsto ispitanih je seksualno uznemiravanje doživeo više od jednog puta.

Profesorka dr Vesna Nikolić Ristanović iz Viktimološkog društva Srbije izjavila je za 24sedam da je najviše takvog ponašanja među samim studentima, ali da se situacija razlikuje po fakultetima. Kako kaže, negde ima više nastavnog osoblja, a negde nenastavnog, tako da su izvršioci iz sve tri kategorije.

- Veoma je učestalo verbalno nasilje koje je bazirano na seksualnoj orijentaciji, bilo da se radi o studentima ili studentkinjama. Postoje situacije kada je to nazivanje pogrdnim imenima, između ostalog onim vezanim za seksualnu orijentaciju, kao što su "peder" i slični nazivi - istakla je profesorka.

Ristanovićeva kaže da uznemiravanje ne mora da bude direktno, već može da se ispolji u različitim aluzijama seksualne prirode, kao i šalama na račun seksualnosti. 

Istraživanje je sprovedeno u formi ankete, u kojoj je, između ostalog, bilo postavljeno pitanje da li su se ti studenti nekome obratili za pomoć i da li je u pitanju bio fakultet ili neka druga ustanova.

Studenti su naveli sledeće primere seksualnog nasilja koje su doživeli:

- Profesor mi je pomazio ruku, govorio mi je: "Maco", "lepo dete", "lutkice"...

- Napadni pozivi na kafu ili u stan radi držanja dodatnih časova i konsultacija (od strane asistenta i profesora).

- Profesor nam je na praktičnoj nastavi držao “predavanje” o tome kako su doktorke obavezno seksualno nasrtljive i nezasite i kako napadaju doktore po bolnicama sa različitim seksualnim željama.

- Kolege su me prozivale da sam „peder" i širile lažne informacije o mom seksualnom životu.

- Kolega student mi je pokazao polni organ i seksualno me uznemiravao dok nisam uspela da pobegnem.

- Kolega sa smera je često buljio u mom pravcu, podizao obrve i oblizivao se.

- Dvoje studenata se obratilo nekome na fakultetu, dok se njih 18 obratilo nekome van fakulteta. Pri tome je bilo nekoliko slučajeva da su studenti rekli da su doživeli pokušaj silovanja. Tu su bile i prijave policiji, međutim, ona nije reagovala. Ostali su se obratili organizacijama civilnog društva koje pružaju pomoć. To je vrlo mali broj onih koji su uopšte tražili pomoć od nekoga, svega 20 studenata od ukupnog broja onih koji su pretrpeli uznemiravanje. Očigledno da je najmanje onih koji su se javili fakultetu za pomoć - naglasila je prof. dr Nikolić Ristanović.

- Bio je jedan slučaj da je muškarac napisao da je bio žrtva pokušaja silovanja od strane koleginice - rekla je profesorka.

Profimedia
 

Milica Resanović, autorka "Istraživanja o praksama za prijavljivanje seksualnog uznemiravanja na fakultetima u Srbiji", u svojoj studiji je zaključila da samo pet fakulteta u Srbiji ima definisanu proceduru prijavljivanja seksualnog uznemiravanja. To su Fakultet političkih nauka, koji je pravilnik doneo 2014. godine, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (2019), Filozofski fakultet u Beogradu (2019) i Novom Sadu (2021), kao i privatni Pravni fakultet Univerziteta Union (2019).

Ona je izjavila za 24sedam da je Univerzitet u Beogradu u julu prošle godine usvojio svoj pravilnik o ovom problemu i na taj način, kao krovno telo, dao podsticaj da fakulteti urade isto.

- Već sada bi trebalo da fakulteti imaju svoj pravilnik ili da su u postupku njegove izrade. Za svoju studiju sam razgovarala sa ljudima sa fakulteta koji su se angažovali na projektu njegovog usvajanja. Osim na Fakultetu dramskih umetnosti, jer je tu bila krizna situacija - rekla je Resanovićeva.

Autorka je objasnila da nije bilo konkretnih odgovora u okviru fakulteta, ali su se pojavljivala "govorkanja" nekih od zaposlenih koji su dovodili u pitanje da li je nužno i neophodno usvajanje pravilnika, da li se radi o pomodarskoj stvari, kao i da je sve to jedno "prepisivanje" sa zapadnih univerziteta.

- Primetili su da postoji veliki stepen nepoverenja studenata i studentkinja da fakulteti mogu da reše probleme seksualnog uznemiravanja. Takođe postoji strah kod jednog dela zaposlenih ako se neki slučaj čak i prijavi, da će urušiti ugled fakulteta. Za njih je tema prevencije seksualnog uznemiravanja bila ukrštena i sa nekom bojazni da se nešto ne desi fakultetu. To je bilo baš primetno u slučaju Fakulteta dramskih umetnosti. Kod njih je malo drugačije išao proces, jer se o pravilniku raspravljalo već u trenutku kada su postojale prijave podnete platformi "FDU protiv nasilja" - ukazala je Milica Resanović.

Kako kaže, jedino je na tom fakultetu bilo formalnog prigovora povodom pravilnika na Nastavno-naučnom veću, dok je na ostalim postojala ideja da je to važno usvojiti, ali nisu postojali gorući slučajevi o kojima se paralelno pričalo.

- Zaključno sa junom prošle godine, od pet fakulteta koji imaju pravilnike, na Filozofskom fakultetu su podnesene dve prijave ženskih osoba koje su se odnosile na seksualno uznemirivanje od strane njihovih kolega. Jedan od njih je bio je suspendovan na mesec dana - izjavila je autorka.

Razlozi zašto studenti i studentkinje ćute

Profesorka dr Vesna Nikolić Ristanović kaže da su neki od glavnih razloga neobraćanja to što ni sami studenti ne veruju da će nešto biti urađeno ili misle kako će sami to rešiti.

- Studenti uglavnom ne znaju da li kod njih postoji neka regulativa vezana za prijavljivanje i uopšte traženje zaštite na fakultetu od seksualnog uznemirivanja. Oni koji su znali da na njihovom fakultetu postoje pravilnici nisu znali šta zapravo u tim pravilnicima piše. Fakultet je specifična sredina, odnosi moći su vrlo nezgodni. Studenti i studentkinje, da bi prijavili nekog na fakultetu, moraju da budu sigurni da neće trpeti posledice...To je vrlo bitno - izjavila je profesorka.

Milica Resanović ističe da problem nastaje onda kada studenti nemaju dokaze, jer se tada stavlja znak pitanja na dalju proceduru i načine kako da se komisija fakulteta koja se bavim ovakvim delatnostima postavi prema tome. 

- Za svoju studiju nisam lično razgovarala sa studentima, već o njihovom nejavljanju mogu da pričam samo na osnovu drugih istraživanja. A to je da su to uglavnom strahovi da će kasnije teško proći neki ispit, da im neće verovati, da postoji umreženi krug profesora koji jedni druge štite... - rekla je Resanovićeva.

Tipovi seksualnog uznemiravanja 

- fizičko uznemiravanje (različiti vidovi pipkanja, neprijatnog dodirivanja, unošenja u lice, grljenja i ljubljenja bez pristanka druge osobe)

- neverbalno uznemiravanje (odnosi se na neprijantne poglede, zurenje, odmeravanje, namigivanje)

- verbalno uznemiravanje (lascivni komentari, različiti nadimci - maco, mala, lutko, lepotice; pitanja o nečijem seksualnom životu i orijentacijama, fantazijama)

 

Stefan Micić, predsednik studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, za 24sedam je izjavio da bi prva instanca u prijavljivanju ovakvih slučajeva trebalo da bude sam fakultet, pa onda, ukoliko fakultet ne može da reaguje ili nema nadležnost, da to prosledi Univerzitetu.

- Svakako ćemo formirati grupu koja će se baviti tim pitanjima, koja će pokušati da društveno deluje i ohrabri studente i studentkinje koji su doživeli bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja da to i prijave. Takođe, trebalo bi da to prijave i etičko-disciplinskoj komisiji Univerziteta, kao i službama, odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova - objasnio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike