Fondacija "Dajana Paunović": Zvezdara je jedna od retkih opština sa pozitivnim prirodnim priraštajem (FOTO)

17.02.2022

19:15

0

Autor: 24sedam

Radni sastanak na temu rodne ravnopravnosti i populacione politike

Fondacija "Dajana Paunović": Zvezdara je jedna od retkih opština sa pozitivnim prirodnim priraštajem (FOTO)
IMG-724aa8c05dd30de015856a8a805cba53-V - Copyright Fondacija DP

Predsednik GO Zvezdara Vladan Jeremić održao je radni sastanak sa Dajanom Paunović, osnivačicom istoimene fondacije na temu predstojeće tribine koja će u toj opštini biti održana 16. marta.

Fondacija “Dajana Paunović” je pokrenula seriju od 20 tribina u lokalnim samoupravama širom Srbije sa ciljem upoznavanja građana sa merama države u oblastima populacione I politike rodne ravnopravnosti.  

- Danas smo sagledali šta je to što je GO Zvezdara do sada uradila na polju politike podsticanja rađanja i unapređenja položaja žena u javnoj upravi i društvu uopšte. Moram da izrazim zadovoljstvo rezultatima koji su u pomenutim oblastima postignute kao i povratnim informacijama koje smo od predstavnika lokalne samouprave dobili u pogledu mogućnosti unapređenja mera koje država preduzima kako bismo prevazišli problem bele kuge. Zvezdara je u tom pogledu veoma poučan primer na kome bi svi trebalo da učimo, istakla je u razgovoru Dajana Paunović, osnivačica i upravitelj fondacije koja nosi njeno ime. 

Ona je ukazala da je, pored upoznavanja sa merama koje je realizovala opština Zvezdara, tema razgovora bila i organizacija tribine i razgovora sa stanovnicima ove lokalne samouprave. 

Fondacija DP
 

 

- Želimo da čujemo mišljenje i stavove građana ovog dela Beograda kako bismo sagledali kako da mere države što više približimo građanima, poručila je Paunovićeva. 

Dejan Jeremić, predsednik GO Zvezdara izrazio je zadovoljstvo što Zvezdara kao jedna od retkih opština u Srbiji koja ima pozitivan prirodni priraštaj ima priliku da bude domaćin jedne ovakve tribine. 

Fondacija DP
 

 

- Mi u GO Zvezdara uradili smo mnogo toga u cilju pospešivanja politike rađanja i poboljšanja položaja žena u društvu. Pored pozitivnog prirodnog priraštaja mi vodimo računa o najmlađima, podelili smo 12.000 paketića deci predškolskog uzrasta, a uveli smo i bebi paket u vrednosti od 5.000 dinara za sve novorođene bebe na teritoriji naše opštine, rekao je Jeremić u razgovoru sa gostima. 

On je podsetio da je Zvezdara nedavno dobila priznanje Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost kojim je pohvaljen rad opštinske uprave u ovoj oblasti tokom 2021. godine. Ova beogradska opština je istaknuta kao jedna od 10 najboljih jedinica lokalne samouprave koja će dobiti podršku u oblasti unapređenja uvođenja rodnog budžetiranja. 

Fondacija DP
 

 

Marko Matić, predsednik UO Fondacije "Dajana Paunović" ukazao je na veoma važnu ulogu lokalnih samouprava u sistemu kreiranja i sprovođenja modela politike rađanja. 

- Svaka sredina ima specifične probleme i karakteristike i zato je najvažnije da kreiramo fleksibilan model kojim ćemo omogućiti da ono što izdvaja država bude plasirano na pravi način kako bismo postigli optimalne rezultate. Zbog toga je najvažnija dobra koordinacija između države i lokalnih samouprava, a izdvajanja za pospešivanje politike rađanja moraju se posmatrati ne kao pomoć ili socijalno davanje već kao isplativa investicija u našu budućnost i ekonomski razvoj, poručio je Matić. 

Fondacija DP
 

 

Serija tribina u organizaciji Fondacije “Dajana Paunović” na temu populacione i politike rodne ravnopravnosti u Srbiji nastaviće se tribinama u beogradskoj opštini Zvezdara, Vrbasu i još petnaestak lokalnih smouprava širom Srbije. 

Fondacija DP
 

 

Zbog uspeha na polju politike rodne ravnopravnosti i dosadašnje saradnje sa Fondacijom “Dajana Paunović”, predsedniku opštine Zvezdara uručena je zahvalnica fondacije kao podstrek i dodatna motivacija za nastavak posvećenosti unapređenju prava žena. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike