Zrenjanin krupnim koracima napred: Državne institucije prepoznale značaj rodne ravnopravnosti i populacione politike

09.02.2022

13:39

0

Zrenjanin je primer dobrih mera za podsticanje rađanja i osnaživanja žena

Zrenjanin krupnim koracima napred: Državne institucije prepoznale značaj rodne ravnopravnosti i populacione politike
dajana paunovic fondacija zrenjanin (2) - Copyright Foto: Fondacija DP

Dajana Paunović, osnivačica Fondacije koja nosi njeno ime, ukazala je u razgovoru sa građanima Zrenjanina da je od suštinskog značaja to što državne institucije prepoznaju važnost unapređenja i dalje izgradnje sistema populacione politike i politike ravnopravnosti polova.

-Sada državne institucije i nevladin sektor ruku pod ruku zajedno rade na ostvarivanju ciljeva iz ovih oblasti i to je model koji daje optimalne rezultate. Pred nama je još mnogo posla na rešavanju ovih problema, ali važno je da je sazrela svest o važnosti njihovog rešavanja i da smo se svi zajedno prihvatili tog posla. Cilj je da se otklone sve prepreke koje stoje između mera i sredstava koje odvaja država i krajnjih korisnika tih sredstava kojima su ona i namenjena. Samo tako sve mere koje su donete i koje će biti donošene mogu da pokažu svoj puni efekat - istakla je Paunovićeva.

Pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Snežana Vučurević ukazala je da je u tom gradu, koji ima ozbiljne demografske probleme, u prethodnom periodu načinjen veliki pomak kada su u pitanju mere populacione politike

-Počev od pomoći pri ostvarivanju roditeljstva, pomoći za novorođeno dete, poklone bebama, pa do izgradnje dva nova vrtića u gradu. Zrenjanin je u prethodnim godinama bio jedan od samo dva grada u Vojvodini koji je izdvajao više od tri odsto sredstava iz budžeta za razvijanje pronatalitetne politike - ukazala je ona.

Vučurevićeva je istakla da se grad ponosi i "Zrenjaninskim modelom" borbe protiv porodičnog nasilja koji podrazumeva stalnu koordinaciju ustanova zaduženih za sprečavanje slučajeva porodičnog nasilja, a grad ima i žensku “Sigurnu kuću” za žrtve nasilja. U novembru prošle godine grad je po prvi put otvorio i poseban program podrške u ekonomskom osnaživanju žena i razvoju ženskog preduzetništva.

Foto: Fondacija DP
 

 

Pokrajinska podsekretarka za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Diana Milović poručila je da bez širenja svesti i učešća čitavog društva nećemo u praksi neće biti moguće ostvariti rodnu ravnopravnost.

-Srbija u tom pogledu ne zaostaje za najrazvijenijim zemljama Evrope. Primera radi, rodno uslovljene razlike u zaradama u EU su 28%, dok je u Srbiji to svega 9%. To je dobar pokazatelj i Pokrajinski sekretarijat kroz svoje programe nastoji da ženu učini stvarno, a ne samo formalno ravnopravnom. Takođe, mi kao društvo moramo da svedemo nasilje prema ženama na nultu toleranciju i tu je veoma važna saradnja sa lokalnim samoupravama - poručila je ona.

Foto: Fondacija DP
 

 

Milovićeva je podsetila i da je Pokrajinski sekretarijat pokrenuo konkurs za rešavanje stambenog pitanja parovima sa troje i četvoro dece što će značajno doprineti egzistencijalnoj sigurnosti višedetnih porodica.

Foto: Fondacija DP
 

 

Marko Matić, predsednik UO Fondacije "Dajana Paunović" ukazao je na veoma važnu ulogu lokalnih samouprava u sistemu kreiranja i sprovođenja modela politike rađanja.

-Svaka sredina ima specifične probleme i karakteristike i zato je najvažnije da kreiramo fleksibilan model kojim ćemo omogućiti da ono što izdvaja država bude plasirano na pravi način kako bismo postigli optimalne rezultate. Zbog toga je najvažnija dobra koordinacija između države i lokalnih samouprava, a izdvajanja za pospešivanje politike rađanja moraju se posmatrati ne kao pomoć ili socijalno davanje već kao isplativa investicija u našu budućmnost i ekonomski rast - poručio je Matić.

Serija tribina u organizaciji Fondacije “Dajana Paunović” na temu populacione i politike rodne ravnopravnosti u Srbiji nastaviće se tribinama u Loznici, beogradskoj opštini Stari Grad i Kraljevu.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike