Kreiraju mere podrške porodici i ublažavaju ekonomsku cenu roditeljstva: Nova radna mesta zaustavljaju migracije mladih

22.11.2021

14:49

0

Predstavnici Ministarstva premašili brojku od 100 lokalnih samouprava koje su posetili ove godine

Kreiraju mere podrške porodici i ublažavaju ekonomsku cenu roditeljstva: Nova radna mesta zaustavljaju migracije mladih
Irig minbpd.gov.rs - Copyright minbpd.gov.rs

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić boravila je danas u radnoj poseti Irigu i Šidu, čime su predstavnici Ministarstva, kako je naglasila, premašili brojku od 100 lokalnih samouprava koje su posetili ove godine.

Ona je istakla da sve lokalne samouprave imaju sjajne timove koji su prepoznali demografski problem u Srbiji i da sve, koliko im to mogućnosti dozvoljavaju, kreiraju mere podrške porodici i time ublažavaju ekonomsku cenu roditeljstva.

-Takođe, otvaranjem novih radnih mesta lokalne uprave rade na ublažavanju negativnih migracija mladih što ide u prilog dobrom strateškom planiranju, usklađenom sa Programom Vlade Srbije „Srbija 2025“ -  rekla je Milovanović Minić.

Ona je dodala da posao i krov nad glavom, mladom čoveku daju sigurnost i opredeljuju ga da stvara porodicu u mestu u kom je rođen. 

Posle razgovora s predsednikom opštine Irig Tihomirom Stojakovićem, državana sekretarka je naglasila da će Fruškogorski koridor povezati Srem s Južnom Bačkom i Mačvom, čime će i Irig biti primamljiviji za investitore i dobiti mogućnost da predstavi svoj turistički potencijal.

-Stopa nezaposlenosti u Irigu je sa 57 procenata koliko je iznostila 2015. godine svedena na devet odsto - istakla je državna sekretarka. 

minbpd.gov.rs
 

U Irigu se posle 50 godina gradi zgrada sa 40 stanova, što, kako je naglasila, govori u prilog nastojanju loklane uprave da se mladi ljudi zadrže u sredinama u kojima žive. Predsednik opštine Irig Tihomir Stojaković je rekao da će opština u narednoj godini roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete, sa 25.000 dinara povećati na 40.000.

-Ove godine besplatno su podeljeni udžbenici đacima prvacima, a od naredne, udžbenike će  dobiti svi osnovci od prvog do četvrtog razreda -naglasio je Stojaković.

Da bi zaustavio odlazak mladih sa sela, Irig je ostvario dobru sardnju sa Ministarstvom za brigu o selu, naglasio je Stojaković. 

minbpd.gov.rs
 

Dobar privrdni ambijent u lokalnoj sredini istaknut je i u razgovoru državne sekretarke i predsednika Opštine Šid Zorana Semenovića. Kako je rečeno tokom razgovora, Šid je u mestu Adaševci u saradnji sa Direkcijom za imovinu Republike Srbije ponudio investitorima zemljište u javnoj svojini gde se 11 investitora zainteresovalo za ulaganje.

Semenović je naglasio da Šid čak petinu budžeta od ukupno 1,55 milijardi dinara izdvaja za podršku porodici, bilo da je reč o direktnim davanjima ili drugom obilu izdvajanja, kroz finansiranje besplatanog prevoza đaka, sitpendijama ili smeštaju dece sa smetnjama u razvoju. 

-U saradnji s Ministarstvom za brigu o selu ukupno je podeljeno 14 kuća s okućnicama, a uz pomoć nevladine organizacijom ABS iz Nemačke, dodeljeno je 11 plastenika za porodice na selu - rekao je Semenović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike