Dačić: Večeras glasanje o izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

12.11.2020

11:55 >> 14:08

0

Predlog izmena predviđa uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana

Dačić: Večeras glasanje o izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da na izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nije stigao nijedan amandman i da bi glasanje moglo da se obavi danas.

Dačić je nakon kraćih konsultacija sa ministrom zdravlja Zatiborom Lončarom precizirao da neće biti rasprave o pojedinostima i da će se glasanje obaviti oko 19 časova.

Poslanici su ranije danas započeli raspravu o izmenama tog zakona, koji predviđa uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana u borbi protiv koronavirusa.

Ministar Zlatibor Lončar rekao je ranije danas da “ovaj predlog treba da posmatramo kao još jedan od niza mera u borbi protiv korona virusa”.

– Ovim predlogom zakona uobličavamo pravni okvir – rekao je Lončar i istakao je da “nikome nije cilj da kažnjava građane, već da odredbama želi da zaštiti 95 odsto građana koji poštuju mere, ne idu na rođendane, slave slave skromno, ne prave venčanja i svadbe, i ponašaju se u skladu sa merama”.

Kako je ranije objašnjeno, za sprovođenje mera, pored sanitarne inspekcije, nadležna je komunalna inspekcija, kao i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica.

Kazne za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjene – 5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica, ali, kako je ranije istaknuto,  njihova primena biće brža i efikasnija.

Osim propisanih nadležnosti komunalnih inspektora i milicajaca, kao i jasnih odredbi o karantinu i kućnoj izolaciji, u izmenama i dopunama Zakona se nalazi i deo o imunizacija stanovništva.
U  novim odredbama ostavio se prostor da se odluka o obaveznoj vakcinaciji donese ukoliko za tim bude potrebe. Ta odluka, prema novom zakonskom rešenju, spada u nadležnost ministra zdravlja, a donosi se posebnom uredbom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike