Dr Jovanović jasno poručila: Omikron preuzeo dominaciju u Srbiji posle Nove godine

11.01.2022

14:22

0

Ona kaže da se sada ne testiraju na omikron samo uzorci uzeti od putnika koji su doputovali iz 7 rizičnih i zemalja u kojima postoji transmisija virusa

Dr Jovanović jasno poručila: Omikron preuzeo dominaciju u Srbiji posle Nove godine
Copyright Printscreen/Youtube, K1 Televizija

Omikron, soj korona virusa preuzeo je dominaciju i u Srbiji, kaže za Telegraf.rs prof. dr Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, virusolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Ona kaže da pored omikrona, još ima i delte.

- Imamo sređene podatke do 31. decembra, do tada smo imali 30 odsto omikrona i 70 odsto delte i tako smo ušli u Novu godinu. Onda su nekoliko dana posle Nove godine i proslave počele velike gužve u kovid ambulantama, i tu sada, pre svega, otkrivamo omikron. Tačne procente ne mogu da kažem jer to nismo još završili, ali u svakom slučaju je preuzeo dominaciju. Međutim, pored omikrona imamo još i delta soj - kaže prof. dr Tanja Jovanović.

Ona kaže da se sada ne testiraju na omikron samo uzorci uzeti od putnika koji su doputovali iz 7 rizičnih i zemalja u kojima postoji transmisija virusa.

- Sada se uzima i od drugih pacijenata, ne analiziraju se samo uzorci od pacijenata koji su ušli u zemlju nego po principu slučajnog izbora - objasnila je prof. dr Jovanović.

Omikron je stigao u Srbiju 23. decembra. Kako je tada izjavila prof. dr Jovanović, on je potvrđen kod četvoročlane porodice koja je doputovala iz Bocvane.

Skoro nedelju dana kasnije ovaj soj je već bio dijagnostikovan kod desetak pacijenata, a najviše kod onih, kako nam je profesorka navela, koji su došli iz Velike Britanije i Francuske.

Pored korone, u Srbiji cirkulišu i tri tipa virusa gripa - tip A (H3), A(H1)pdm09 i A (H3). 

Gripa ima, kao što smo već objavili, u Beogradu, gde je najpre otkriven, zatim u Nišu, Novom Pazaru i u Užicu, ali je njegova aktivnost i dalje niska.

Flurona, istovremena zaraza gripom i kovidom 19, koja je otkrivena u Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Izarelu i Engleskoj, kod nas još nije potvrđena. 

Inače, prema poslednjim podacima od juče u 15 časova, korona virus je za 24 sata u Srbiji otkriven kod 8.949 osoba.

Doktor Predrag Kon, epidemiolog je sinoć upozorio da će ove brojke uskoro biti petocifrene.

- Imaćemo petocifrene brojeve sigurno, a to, konkretno znači, dokle stignemo. To može biti i više desetina hiljada zaraženih. Ono što je dobro što se dnevno hospitalizuje mnogo manje ljudi. Sedam do osam puta je manje, u odnosu na novembar i decembar, i to je jedino što može da nas spasi. Ali, isto tako imamo veliki pritisak na kovid ambulante i primarnu zdravstvenu zaštitu. Cirkulacija virusa je veća nego ikada kao i mogućnost da se zarazite omikron sojem - naglasio je Kon i objasnio:

- Naredne dve nedelje ćemo imati porast broja zaraženih, ovo je nova bolest, skratila se inkubacija virusa, to je sada nekih 3 dana. Zaraznost je višestruko veća nego što je bila. Nije tajna da obolevaju i vakcinisani. Osnovno je da ste udaljeni metar i po, ako to ne kontrolišete onda morate da nosite masku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike