Kon izašao sa novim, lošim prognozama: Ne bi me čudilo da su brojke petocifrene!

10.01.2022

19:23

1

Napomenuo je da sednica Kriznog štaba nije sazvana, na poslednjoj sednici medicinski deo je bio striktan, ali preporuke nisu ispoštovane

Kon izašao sa novim, lošim prognozama: Ne bi me čudilo da su brojke petocifrene!
Antonio Ahel/ATAImages

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se očekuje da će u narednim danima broj novozaraženih od koronavirusa biti i petocifren na dnevnom nivou.


Kon je rekao da u naredne dve nedelje sledi porast broja zaraženih, da je reč o potpuno novoj bolesti koja se promenila i epidemiološki i klinički, dodajući da se skratila inkubacija na tri dana, a zaraznost je veća.

Istakao je da se videlo da će doček Nove godine biti "okidač" za pogoršanje epidemiološke situacije, podsećajući da je povećanje broja zaraženih počelo i pre Nove godine.
ATA Images/Antonio Ahel
 


- Sve što je bilo organizovano nije trebalo da se desi, sad je jasno da to treba osuditi. Ja sam uradio sve što sam mogao na samoj sednici Kriznog štaba, ono što se desi posle toga su upozoravanja. Vakcina nije dovoljna kada se pojavio omikron, trebalo je vakcinu kombinovati sa merama, prosledio sam to svima - rekao je Kon za RTS.

Dodao je da je srećna okolnost to što se sada javlja na bolničko lečenje manje pacijenata nego ranije, a u odnosu na kraj novembra 7, 8 puta manje se hospitalizuje.

Međutim, kako kaže pritisak je preveliki na primarno zdravstvo, a omikron i delta soj nikada nisu bili više u cirkulaciji, nego sada.

"Beograd je eksplodirao posle Nove godine"

Napomenuo je da sednica Kriznog štaba nije sazvana, na poslednjoj sednici medicinski deo je bio striktan, ali preporuke nisu ispoštovane.

- Beograd je eksplodirao posle Nove godine, sada se sve prebacuje u ostatak Srbije, sada polako eksplodira Novi Sad - naveo je Kon.

Istakao je da su koncerti 13. januara krajnje nedopustivi, jer trenutno oboljevaju i vakcinisani, dodajući da su kovid propusnice važne, ali da je na prvom mestu važna zabrana javnog okupljanja.

ATAImages/ M.M.
 

- Dokle ćemo sebe da uvodimo u ovakvu situaciju. Niko nije nosio maske. Stalno se osećam nemoćno, izlaz je da narod počne da sluša stručnjake. Ne možemo stručnjake da tretiramo kao lutkarsko pozorište - rekao je Kon.

Kada je reč o njegovim preporukama koje je poslao nadležnima pre nedelju dana, rekao je da nije dobio ni naznaku odgovora.

- Vojvođani kreću onlajn u školu, mora da se razmišlja ko će raditi od kuće, mora da se razmišlja kako će se dočekati ovaj najveći udar. Studenti imaju 56 odsto pozitivnih od testiranih i to će da podigne aktivnost virusa, oni su se rasuli po Srbiji. Neophodno je da primarna zdravstvena zaštita izdrži - istakao je Kon.

instagram

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti