Dr Ivo Udovičić o epidemiji: Najteže nam je kad umiru mladi!

06.01.2022

19:06

0

Oni koji rade u crvenim zonama, nisu plaćenici farmaceutske industrije

Dr Ivo Udovičić o epidemiji: Najteže nam je kad umiru mladi!
Ivo Udovičić - Copyright Dr Ivo Udovičić/Tanjug/Dragan Kujundžić

Komandant Vojne bolnice Karaburma dr Ivo Udovičić kaže za RTS da ima naznaka da se povećava broj hospitalizovanih pacijenata i da će se taj broj povećavati.

Dr Ivo Udovičić rekao je da će broj novozaraženih biti značajno veći već koliko sutra i prekosutra.

- Očekujemo masovnije prijeme u bolnicu od sutra. Sigurno ćemo imati veliki broj pacijenata. Mi znamo da omikron soj ne daje veliki procenat hospitalizacije, ali i znamo da imamo nižu stopu vakcinisaniih i da je delta soj tu, kao i da je naša populacija starija - rekao je Udovičić.

Napominje da nemaju podatak da imaju pacijente sa omikron sojem.

- Mi pratimo kliničku sliku i lečimo na osnovu toga. Znamo da omikron daje lakšu kliničku sliku. Ono što je nama otežavajuća okolnost je da smo značajno manje vakcinisani i ne znamo kako se omikron ponaša u nevakcinisanim osobama. Tek očekujemo to da vidimo i da vidimo koliko će zaraženih omikronom zahtevati hospitalizaciju - naglasio je Udovičić.

Najveći problem će, dodaje, osetiti zdravstveni sistem.

- Mi već dve godine živimo u dva paralelna sveta. Veliki problem je kada ispadne jedan čovek i jedan lekar. Mi ćemo imati očekujemo i do 30 i 40 odsto zaražaveanja. Bez obzira na to što smo vakcinisani, oni koji će biti zaraženi će morati u izolaciju - istakao je Udovičić.

Navodi da oni koji rade u crvenim zonama, nisu plaćenici farmaceutske industrije.

- Mi znamo i vidimo koliko je vakcina efikasna na primeru naših pacijenata. Mi smo u kovid bolnici imali preko 50 pacijenata mlađih od 50 godina u jedinici intenzivne nege, imali smo 6 preminulih i niko nije bio vakcinisan. Kad umre mlada osoba, to je nama najteže. Oni se pokaju svi što se prethodno nisu vakcinisali. Nemamo vakcinisanih mlađih od 50 godina u jedinici intenzivne nege - rekao je Udovičić.

Mi, navodi, drugih lekova nemamo sem vakcine.

- Nijedan lek nije efikasan kao vakcina. Kad god primite vakcinu, dobro je. I uvek je bolje primiti vakcinu nego živ virus. Prvu dozu kada primite treba dve nedelje da se razviju antitela, a za te dve nedelje morate malo i da se čuvate. Vakcina mlade ljude 100 odsto štiti od smrti i težih formi bolesti i invaliditeta. Starije ne štiti, njihov imunitet je star i zato je još veća odgovornost na mladim ljudima. Nama je puna bolnica starih osoba, neko je njima doneo virus u kuću - kazao je dr Udovičić.

Navodi da lekari već dve godine ne znaju za praznike i godišnje odmore.

- I uvek nema se dogodi nešto nepredviđeno i kada planiramo odmore zbog naše neodgovornosti - zaključio je dr Udovičić.


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike