Marijana je najbolja domaćica porodice Karić, a za 24sedam otkriva šta će se naći na božićnoj trpezi ove velike srpske porodice

06.01.2022

19:30

0

"Pretežno spremamo tradicionalna jela, u našoj porodici su svi ljubitelji domaće kuhinje", priča nam Marijana Karić

Marijana je najbolja domaćica porodice Karić, a za 24sedam otkriva šta će se naći na božićnoj trpezi ove velike srpske porodice
marijana 1 - Copyright Privatna arhiva/Zoran Karić

"U našem zavičaju, u okolini Peći obredni ritual na Badnji dan počinje u ranu zoru, pre izlaska Sunca. Grupa mladića iz kraja odlazi u obližnju šumu i bira zdravo mlado cerovo drvo od koga će seći badnjak. Sa punim naramkom badnjaka mladići idu do svojih rodjaka, prijatelja, komšija pred čijim vratima ostavljaju po dva badnjka, priseća se za 24sedam Marijana Karić, žena koja tradicionalne srpske recepte čuva od zaborava.

Marijana je rođena u Peći, u patrijarhalnoj porodici u kojoj je kulinarsko umeće bilo sastavni deo kućnog vaspitanja, a za ovu ženu vedrog duha, kuvanje nikad nije predstavljalo opterećenje. Putujući po svetu upoznala je tradicionalne kuhinje istoka i zapada. Sa svakim novim putovanjem rasla je želja da krene sa proučavanjem tradicionalne kuhinje Kosova i Metohije. Tako je nastao kuvar „Kosovsko-metohijska trpeza“.

- Kuvar koji sam napravila ima jednu ličnu dimenziju, pisan je kao zavičajni, običajni i porodični album koji smo pretočili u knjigu kako bi i šira javnost mogla da vidi kako mi kao velika porodica funkcionišemo. Kuvanje mi je oduvek pričinjavalo veliko zadovoljstvo. Često imamo porodična okupljanja, rođendane i praznike tako da nam je trpeza često puna.

 

 

Mnogi misle da se kod vas na trpezi može nači samo kavijar, a vaš kuvar se zapravo svodi na tradicionalna jela sa naših prostora.  

 - Mi smo velika porodica i na našoj trpezi uvek se nalazi raznovrstan izbor jela. Mnoge specijalitete smo donosili iz zemalja u kojima smo živeli. Zašto da ne i kavijar, ali ga u Peći kada smo bili deca, nije bilo. Pretežno spremamo tradicionalna jela, u našoj porodici su svi ljubitelji domaće kuhinje.

Privatna arhiva/Zoran Karić
 

Marijana kaže da je od majke i svekrve nasledila i neke veoma stare recepte koje je uvrstila u svoj kuvar.

 - Roditelji su mi, dok sam bila dete, živeli u jednoj turskoj kući gde sam upoznala njihovu izvornu kuhinju. Kasnije sam u želji da obradujem oca i majku kad god mi se ukazala prilika pripremala neka jela. Moja majka Milka je bila odlična kuvarica i od nje sam naučila da spremam mnogo lepih i starih jela. Utkala mi je, mogu slobodno reći u kućno vaspitanje, da kuvajući s ljubavlju okupljamo i negujemo svoju porodicu. Majke su izvor života i stub porodice. S druge strane u svom drugom domu, domu Karića, svoje umeće dopunjavala sam uz pomoć svoje svekrve Danice, koja je bila izvrsna kuvarica.

 

 

 - Običaj za Božić, Uskrs i slave naučila sam od mog svekra Janićija. Sa velikom ljubavlju smo pripremali jela za praznike kada je cela porodica na okupu. Na inicijativu supruga Zorana nastao je Kosovsko - Metohijski kuvar. Slikao mi je sva jela koja sam pravila i sugerisao kako knjiga treba da izgleda, kaže Marijana.

Privatna arhiva/Zoran Karić
 

Zanimalo nas je da li je Marijana ostalim članovima porodice prva adresa za konsultacije oko pripreme hrane, obzirom da važi za najbolju domaćicu u kući.

 - Moje jetrve, Hafa, Slavica, Mara i zaova Vera,izvrsno su kuvaju. Kada smo na okupu uvek zajedno spremamo hranu. Podelimo se koja od nas sprema predjela, ko priprema glavna jela, kolače, pite, a ko sarme. Karići su inače veliki gurmani i dobri domaćini, kod nas mora da se zna red kad neko dodje u goste. Ja lično volim da spremam skoro zaboravljena jela, a neka od njih su i pihtije koje se u Peći spremaju samo od goveđih nogu, bez drugih dodataka.

 

 

A šta će se naći na Božićnoj trpezi porodice Karić ove godine?

 - Kao veliki gurmani volimo bogatu trpezu, ali sve mora biti domaće. Pihtije za meze, ćurka, pečenje, praseće i jareće, birjan, pileća supa, sarmice od vinove loze i sarma od kupusa, piletina, beli tirit, jufka. Razni sitni starinski kolači. U Peći nismo mesili česnicu, sem za srpsku novu godinu. Moja preporuka za mlade domaćice je da za ovaj veliki praznik naprave pogaču, domaću pitu od sira, pileću supu i sarmu bez koje ne prolazi ni jedan praznik u srpskoj porodici.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike