Običaji i tradicija za Božić: Praznik ne može proći bez česnice - evo kako se priprema u različitim krajevima Srbije i šta se stavlja u nju

06.01.2024

10:00

0

Bez obzira na sve razlike u običajima i pripremi, česnica za Božić je jedna od onih tradicija koje spajaju i okupljaju ukućane oko stola

Običaji i tradicija za Božić: Praznik ne može proći bez česnice - evo kako se priprema u različitim krajevima Srbije i šta se stavlja u nju
Screenshot_5 - Copyright Profimedia Youtube Printscreen A.K./ATAImages

Božićna česnica je neizostavni deo proslave Božića u domovima pravoslavnih hrišćana u Srbiji. Međutim, recepti za česnicu mogu varirati od regiona do regiona.

Naime, priprema božićne česnice, koja u svakom kraju Srbije ima drugačiju simboliku, jedan je od najvažnijih božićnih običaja. Priprema se po raznim receptima, negde se lomi i jede za Badnje veče, dok se na drugim mestima to radi na sam dan Božića

Bez obzira na sve razlike u običajima i pripremi, česnica za Božić je jedna od onih tradicija koje spajaju i okupljaju ukućane oko stola. Trenutak iščekivanja kada se česnica lomi i pitanje ko će izvući novčić iz nje jedan je od omiljenih momenata proslavljanja božićnih praznika.

Običaji na jugu Srbije 

Na jugu Srbije česnica se zajedno sa raznovrsnim tradicionalnim posnim specijalitetima priprema za Badnje veče. Domaćica česnicu mesi na Badnji dan. Na jugu Srbije česnica je beskvasna presna pogača.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Česnica se lomi za Badnje veče, kada se ukućani okupe da večeraju, pre početka večere. Lomi se na onoliko delova koliko je ukućana, a jedan deo se odvaja za kuću. Deli se ukrug, od domaćina kuće nadesno.

Onaj ko izvuče paricu iz česnice neće imati problema sa novcem u toku godine. Čen belog luka doneće nekom od ukućana zdravlje, dok se zrno kukuruza i listić badnjaka stavljaju u česnicu kao nešto što je nasleđeno od predaka sa sela, a označava dobru rodnu godinu, bogate šume i situ stoku. 

Običaji u zapadnoj Srbiji

U okolini Užica česnica se takođe priprema kao hleb bez kvasca. Ne stavljaju ga da bi im te godine sir bio dobar i kako se ne bi kvario. 

U česnicu se ubacuju zrno kukuruza, za svinje i kokoške, zrno belog pasulja, za ovce, grančica badnjaka i dva novčića: jedan novčić od dinara, za kuću, i jedan od dva dinara, za sreću.

Naročito je zanimljiva ta grančica badnjaka, koja se u ovom kraju pre ubacivanja u česnicu zareže onoliko puta koliko domaćin ima krava.

Kako ko šta iz česnice izvuče, u narednoj godini to je njegov posao - brine se o kokoškama, stoci, kući...

Pinterest
 

Česnica se peče ujutru, na Božić. Lomi se na početku ručka, a lome je i dele isključivo domaćin i sin, ili drugo muško čeljade.

Kada prelome česnicu na dva dela poljube obe polovine, a onda se nakon toga oni poljube tri puta uz reči: "Mir Božiji, Hristos se rodi, poklanjam se Hristu i Hristovom roždestvu".

Ovaj pozdrav takođe se ponavlja tri puta, a zatim se polovina česnice podeli ukućanima i počinje ručak.

U Sevojnu, druga polovina česnice ostavlja se za srpsku Novu godinu, kada se delovi česnice izdele ukućanima, a nakon toga podele poslovi koji nisu izvučeni za Božić. Od ove polovine česnice priprema se popara.

Običaji u Novom Pazaru

U Novom Pazaru česnica se priprema na dan Božića, posle doručka.

Za mešenje česnice koristi se voda koju je iz svoje kuće donela devojka koja je za udaju. Od sastojaka u česnicu u ovom kraju idu brašno i voda, a dodaju se još i suvo grožđe i parica.

U toku ručka svi ukućani okreću česnicu ukrug i svako odlomi po parče. Sa ushićenjem se čeka kod koga će se naći parica, jer će taj sledeće godine imati sreće. Onog ko izvuče paricu domaćin daruje novcem.

Običaji u Sremu

Za razliku od ostalih regiona naše zemlje, u Sremu je česnica slatka, pravi se od kora i oraha i najviše liči na baklavu.

Profimedia
 

Dok se česnica ređa u nju se ubace tri-četiri novčića. Česnica ne treba da pliva u saftu, nego da ga samo malo upije.

U Sremu se česnica služi na Božić, posle ručka, kao dezert. Odlično se slaže uz crveno vino.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike