Najvažniji običaji za Badnji dan: Šta roditelji daju deci, šta ne valja raditi sa vatrom i zašto se razbijaju orasi? Proverite!

06.01.2022

05:30

0

Autor: 24sedam

Badnji dan je prožet simbolikom i ritualima koji su povezani sa porodičnim kultom i kultom ognjišta

Najvažniji običaji za Badnji dan: Šta roditelji daju deci, šta ne valja raditi sa vatrom i zašto se razbijaju orasi? Proverite!
božić - Copyright A.K./ATAImages.

Badnji dan, dan uoči Božića, naziv je dobio po tome što se tada seče badnjak i unosi u kuću.

Badnji dan je prožet simbolikom i običajima koji su povezani sa porodičnim kultom i kultom ognjišta. U ranu zoru, pre izlaska sunca pucanjem iz pušaka se objavljuje odlazak u šumu po badnjak. Badnjak seku muškarci, najčešće domaćin i najstariji sin.

Pri sečenju badnjaka se pazi da on padne na istočnu stranu i da se prilikom pada ne zaustavi na drugom drveću da se ne bi sreća kuće zaustavila.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru kako bi zagrejali pećinu u kojoj je Isus rođen. 

Dogorevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim verovanjima i prihvatanje novih koja dolaze s verom u Novorođenog Hrista. 

Badnji dan je poslednji dan božićnog posta. 

Profimedia
 

Uveče, kad padne mrak, domaćin sa sinovima unosi badnjak, slamu i pečenicu u kuću. 

Slama se prostire na pod, ispod stola, ili se na nju ređaju posna jela, a jedan od najlepših običaja je pijukanje. Ovaj stari običaj podrazumeva da prilikom unošenje slame neko od starijih imitira kvocanje, a deca idu za njim i pijuču. Deca sedaju na slamu igraju se, a pijukanje simbolizuje traženje darova.

Onda roditelji poklanjaju deci slatkiše, daju im parice, voće i razne darove. Simbolika ovog običaja je sasvim jasna: kao što kvočka prikuplja svoje piliće pod krila, gde ih greje i čuva, tako isto roditelji brinu o svojoj deci, a Hrist o svim ljudima.

Ovaj običaj simbolizuje i blagostanje u kući, kao i množenje dobra, ljubavi i sloge u porodičnom domu.

Postoji verovanje da se na Badnji dan ništa ne pozajmljuje iz kuće, a pozajmljeno se traži natrag kako bi bilo u kući za Božić.

Na Badnji dan i Božić vatra na ognjištu se ne raspiruje duvanjem već granama, da vetar ne bi otresao pšenicu i da se stoka ne nadima od trave.

Na Badnji dan uveče stoka se posipa solju, žitom i projom da bi se sačuvala od čini. Postoji i običaj da svaki ukućanin razbije orah kako bi video kakva će ga sreća pratiti. Ako je jezgro zdravo biće dobra godina. Orasi se bacaju po uglovima sobe jer se veruje da će onda kvočka izvesti puno pilića. Posle večeri na Badnje veče se svi ljube da ovce čuvaju jaganjce.

Postoji i verovanje da ako se nakupi dosta pepela na badnjaku koji gori, onda će zima biti jaka sa dosta snega. A veliki broj varnica znači da će biti dosta meda.

Još jedan zanimljiv običaj jeste paljenje sveće na trpezi koja simbolizuje svetlost koju je Isus Hrist doneo u svet, ali i svetlost koja će obasjati dom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike