Običaji za drugi dan Božića: Dan posvećen prijateljima i kumovima, dve stvari su strogo zabranjene, ali ima i posebno verovanje

08.01.2023

06:10

0

Autor: M. Vu.

Naziva se i Božji ili Srednji dan, i provodi se svečano, u znaku solidarnosti, milosrđa, prijateljstva

Običaji za drugi dan Božića: Dan posvećen prijateljima i kumovima, dve stvari su strogo zabranjene, ali ima i posebno verovanje
Ilustracija/Božić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Drugi dan Božića posvećen je Bogorodici, a treći dan najradosnijeg hrišćanskog praznika je Stevandan. Za drugi dan Božića odlazi se kod prijatelja, kumova, dočekuju se gosti.

Naziva se i Božji ili Srednji dan, i provodi se svečano, u znaku solidarnosti, milosrđa, prijateljstva. Obilaze se kumovi, prijatelji i komšije, primaju gosti.

Kažu, ko vam se nađe na kućnom pragu da nikako ne treba da ga vratite, nego da ga na najbolji način ugostite.

U Vojvodini se po tradiciji prežu konji, vrani i beli.

Neveste odlaze u svoj rod gde ostaju nekoliko dana.

Trećeg dana Božića, slavi se Sveti arhiđakon i prvomučenik Stefan, koga brojne porodice praznuju kao krsnu slavu.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Praznovanje traje do malog Božića, odnosno 14. januara. Ne posti se do Krstovdana. Pri susretu ljudi se pozdravljaju tradiconalnim božićnim pozdravom, rukuju se i ljube.

Koledanje

Još se ponegde zadržao običaj koleda. Grupa maskiranih mladića obilazi kuće, pevaju koledarske pesme, želeći domaćinstvu zdravlje i napredak. Ponegde mladi u naselju, porti ili na raskršćima igraju u kolu, dok drugi na trkama, na okićenim konjima, "vijaju" Božić.

Za ovaj običaj je retko ko čuo, a posebno je bio održavan kod Južnih Slovena, dok se van granica karpatske oblasti njegovo prisustvo gotovo i ne spominje.

Wikimedia commons/Spasimir
 

Prema narodnoj tradiciji, koledari su bili učesnici jednog od najpopularnijih kalendarskih rituala, a njihova uloga se sastojala u maskiranju i božićnom posećivanju, a sve uz pevanje koledarskih pesama.

Najustaljeniji period za takozvano “koledanje” bio je period Božićnih praznika, kada su grupe koledara obilazile obližnje kuće tokom dana, uveče i noću. Po južnoslovenskim običajima, koledovati se moglo od ponoći do izlaska sunca. Takođe, postojao je običajda koledari budu i deca, koja, noseći grane četinara, pre svitanja ulaze u kuće izasipaju domaćina žitom. Grupe koledara su nekada bile tako masovne, da su se pretvarale u prave muške čete koje hodaju po selu! Najčešće su to bili odrasli, neoženjeni momci, ali je u suštini koledar mogao biti svako ko nema neku urođenu manu ili deformitet.

Božićne posete

Drugi dan Božića, narod kaže, trebalo da se posvetite šetnji i poseti prijateljima i kumovima, jer “ko ima prijatelje, bogat je čovek”.

Kako je običaj da se za Božić ostaje kod kuće i da se prvi dan ovog praznika provodi sa porodicom, drugi dan je bio vreme kada se obilaze rođaci , prijatelji i kumovi. Veruje se da se na današnji dan mire i oni koji su godinama u zavadi i da nije dobro bilo koga oterati sa kućnog praga. Danas, za prazničnom trpezom koja je još uvek postavljena, svi su jednaki i u zdravlju i veselju slave najradosniji praznik hrišćanstva.

Zato, put pod noge i pravac u goste! I nazdravite u slavu Božića!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike