24sedam u najboljem "tatoo" studiju u Holandiji! Bivši član grupe "Valentino" i njegova žena pobegli od rata i napravili bajku u Amsterdamu

28.12.2021

07:15

0

Devedesetih godina su pobegli iz Bosne i Hercegovine zbog rata, a svoj mir su našli upravo u Amsterdamu

24sedam u najboljem "tatoo" studiju u Holandiji! Bivši član grupe "Valentino" i njegova žena pobegli od rata i napravili bajku u Amsterdamu
viber_image_2021-12-27_17-49-32-513 (1) - Copyright 24sedam/Katarina Prelević

Amsterdam - jezgro urbanog, autentičnog i slobodnog duha prihvata sve one koji se u njemu nađu. 

U samom centru Amsterdama, na Rembrantovom trgu nalazi se "tattoo" i pirsing studio "Piercings works" koji drže Ira i Mensur još od 2003. godine.  

24sedam/Katarina Prelević
 

Devedesetih godina su pobegli iz Bosne i Hercegovine zbog rata, a svoj mir su našli upravo ovde.

Studio se nalazi u jednoj od simpatičnih, nakrivljenih zgrada koje se nižu šćućurene jedna uz drugu da se ne bi i potpuno iskrivile. Iz studija je dopirala muzika sa afričkim ritmom, a dočekao nas je upravo Mensur, bivši član sarajevske grupe "Valentino". 

Na svakom ćošku radnje se nalaze stalci i modeli sa pirsinzima, kao i posteri koji prikazuju gde sve može da se stavi ovaj specifičan komad nakita. Ira osim što stavlja pirsinge, drži  predavanja i kurseve čija se cena kreće i do dve, tri hiljade evra.

Ono što privlači pažnju i zbog čega se ova radnja i smatra jednom od najboljih u Holandiji, jeste bogat asortiman nakita za različite vrste pirsinga. Takođe, vlasnici nam pričaju i o velikom broju mušterija koji su zadovoljni izašli iz ovog studija, a mnogi od njih su se vraćali da urade nove tetovaže ili upišu kurs kod Ire. 

24sedam/Katarina Prelević
 

Kao što to obično bude s ljudima, a pogotovo s onima koji su prešli granicu, teme koje se tiču života, uređenja, prevoza, kulture su se same od sebe nametnule.

- Anarhija je dobra stvar, samo ima loš marketing - rekao je Mensur dok smo neobavezno ćaskali i čekali da Ira dođe.

24sedam/Katarina Prelević
 

Odveo nas je na gornji sprat stepenicama koje su klasične za Holandiju, ali za nas i više nego neobične. Uske, pod oštrim uglom, pružaju se tako da im se kraj i ne vidi.

24sedam/Katarina Prelević
 

Posle nekog vremena nam se pridružila Ira sa pitanjem da li neko želi kafu dok je svoju već krenula da pravi.

-  Kada dođes u azil, prvo se obavi informativni razgovor da oni vide šta želiš. Rekla sam: "Hoću radnju u centru Amsterdama". Žena mi se nasmeja u lice i kaže: "Ma dobro ajde, svi imaju snove". Jednostavno nisam želela da budem socijala. To je bila neka moja ideja i to je to - počinje Ira svoju priču.

24sedam/Katarina Prelević
 

Amsterdam je posetila 1989. godine i odmah je znala da će tu živeti. Otprilike deset godina je prošlo dok nije otvorila ono što je želela.

- Ljudi u tom periodu odustanu od sna. Jednostavno postane preteško. Često smo se selili. Iz jednog grada u drugi. Ja nisam odustala. Do jednog momenta, kada mi je pao moral. Sve mi je postalo bezveze. Da sam imala neki rezervni san, ne bi mi se desio taj pad. Ali to mi se više nikad neće desiti. Gledam da imam jedan san i uvek još neke rezervne - nastavlja ona.

24sedam/Katarina Prelević
 

Tražili su lokal koji mogu da priušte i videli da se baš u Amsterdamu izdaje prostor u kome se nalazio frizerski salon. Sve je bilo novo i sređeno, a kirija pristupačna.

- Kada sam videla da se iza nalazi ogromna bašta, znala sam da ta radnja nije za mene. Nemam pojma zašto. Ali eto, treba nam radnja i ajde. Trebalo je da potpišemo ugovor za mesec dana, a u međuvremenu Mensur vidi ovu radnju na internetu. Odemo mi, ipak, da je vidimo iako sam bila skeptična jer i ovu prethodnu smo jedva mogli da priuštimo - objašnjava ona.

24sedam/Katarina Prelević
 

Radnja je bila potpuna suprotnost od prethodne. Tu su se prodavale cigarete, garderoba, lule, takoreći svaštara. Bila je zapuštena, a vlasnik je tražio previše para.

- Kad sam ušla unutra, znala sam da je to moja radnja. Odmah smo se dogovorili, ja kažem: "Mi nemamo te pare". Pijemo mi kafu i pregovaramo. Nagađamo se da bi na kraju rekao:"Ako spustim cenu još više da li smo se dogovorili?" Ja kažem:"Imamo da ti damo taj novac, ali ako ti damo onda nećemo moći da otvorimo radnju, jer moramo da uložimo" - rekla je Ira.

24sedam/Katarina Prelević
 

Vlasnik je očigledno bio i više nego voljan da im izda prostor, pa im je predložio da nađu nekoga ko će da garantuje za njih.

- Gde mi sad da nađemo čoveka u Holandiji da ga znamo svi, a ni mi ni on nismo Holanđani? Na kraju je ispalo da on zna našeg poznanika kome sam ja jedno vreme pomagala u studiju - nastavlja ona.

Da bi se završio plan, bilo je potrebno da i gazda zgrade da svoju dozvolu.

24sedam/Katarina Prelević
 

-  U to vreme je bilo mnogo kriminalaca i mafije iz bivše Juge koji su bili svuda po svetu. A mi dolazimo sa idejom da otvorimo "tattoo" i pirsing studio kod čoveka od devedeset godina.  Ali ispao je ok, morali smo samo da donesemo papir da nismo osuđivani i da umesto tri platimo pet kirija unapred - objašnjava Ira.

Uspeli su da održe radnju i u vreme korone, iako je bilo i više nego zahtevno.

- Za sve ovo vreme, ti učiš, nadograđuješ svoje znanje, zapošljavaš nove ljude i onda se desi ovo. Ovaj period sad je jako izazovan. Meni je ova godina bila strašna, gore nego rat - kaže ona kroz smeh.

- U ratu sam bila mlađa pa možda zato ili sam zaboravila - objasnila je Ira.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike