Za reforme i ubrzanje oporavka Srbije: Zajam od 82,6 miliona evra od Svetske banke

30.04.2021

09:43

0

Autor: S. G.

Reforme javnog sektora i ozelenjavanje oporavka od velikog su značaja i za ubrzanje procesa pridruživanja Srbije EU, rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji

Pixabay

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je sinoć Srbiji Zajam za razvojne politike za efikasnost javnog sektora i zeleni oporavak, kojim se obezbeđuje 82,6 miliona evra za osnaživanje reformskih planova i ubrzanje oporavka Srbije od posledica pandemije kovida 19, saopštila je danas Svetska banka.

Fokus na ekologiji

Kako su naveli, Srbija se krupnim koracima kreće ka bržem zelenijem, otpornijem i inkluzivnijem ekonomskom rastu, sprovodeći niz pravnih i regulatornih reformi radi stvaranja efikasnijeg i transparentnijeg javnog sektora spremnog da poveća otpornost njene ekonomije na prirodne nepogode i klimatske promene.

– Budžetska podrška Republici Srbiji predstavlja značajan deo rada Grupe Svetske banke u ovoj zemlji i blisko je povezana sa aktivnostima smanjivanja siromaštva i podsticanja zajedničkog napretka, sa snažnim fokusom na ekološku održivost i reagovanje na klimatske promene – izjavio je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

– Reforme javnog sektora i ozelenjavanje oporavka od velikog su značaja i za ubrzanje procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji – dodao je on.

Kroz dvostruki pristup, Republika Srbija će dobiti pomoć za unapređenje efikasnosti javnog sektora i pokretanje zelenog oporavka, i to u saradnji sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), koja svojom dodatnom finansijskom podrškom Vladi Srbije pomaže aspekte inicijative usmerene na zeleni oporavak.

Povećati transparentnost i efikasnost

Pročitajte još

Očekuje se da će efikasnost javnog sektora biti unapređena kroz povećanje transparentnosti i efikasnosti postupaka javnih nabavki, unapređenje mehanizama zapošljavanja u javnom sektoru, efikasnije upravljanje programima socijalne zaštite, bolju kontrolu državne pomoći i izgradnju predvidljivijeg pravnog okvira za devizno poslovanje.

Zeleni oporavak će biti usmeren i na smanjenje zagađenja vazduha i stvaranje zakonskog okvira za izradu klimatskih politika, od čega bi korist trebalo da imaju građani iz svih segmenata stanovništva.

– Za nas ova aktivnost označava tek početak značajne i sveobuhvatne podrške Srbiji na polju zelenog oporavka. Već sarađujemo i sa drugim razvojnim partnerima na pripremi programa reformi za narednih nekoliko godina u cilju ostvarivanja zelenijeg, otpornijeg i inkluzivnijeg rasta – zaključio je Ndegva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti