U krizi i koroni dobar i ugalj: Proizvodnja struje iz prljavog goriva veća devet odsto

17.12.2021

08:08

0

Ma koliko se pričalo o zelenoj agendi i tranziciji za tehnologijama koje neće nagore menjati klimu, situacija na terenu pokazuje da se korišćenje uglja za dobijanje - povećava

U krizi i koroni dobar i ugalj: Proizvodnja struje iz prljavog goriva veća devet odsto
Copyright Pixabay

Međunarodna agencija za energiju (IEA) saopštila je danas da će rastuća potrošnja u Kini, Indiji i Sjedinjenim Državama podići do kraja ove godine globalnu potražnju za električnom energijom iz uglja na nov najviši nivo, potkopavajući napore za smanjenje emisije staklenih gasova.

IEA procenjuje da će globalna proizvodnja struje iz elektrana na ugalj dostići 10.350 teravat-sati u 2021, što je povećanje od devet posto, usled brzog ekonomskog oporavka koji je „podstakao mnogo brži rast potražnje za električnom energijom s kojim ponuda nisko-ugljenične struje ne može da drži korak“.

Trebaće i više uglja

Očekuje se da će ukupna potražnja za ugljem, uključujući tražnju iz industrija  cementa i čelika, ove godine porasti za šest procenata, prenosi Rojters.

Mada smatra da potrošnja neće premašiti rekordne nivoe zabeležene 2013. i 2014. godine, IEA ipak ne isključuje mogućnost da bi ona mogla sledeće godine da dostigne novi rekord svih vremena.

Izvršni direktor IEA, Fatih Birol, kaže da su ovi pokazatelji „zabrinjavajući znak  o tome koliko svet zaostaje u naporima da smanji neto emisije na nulu“.

Kina je odgovorna za više od polovine globalne proizvodnje električne energije iz uglja i procenjuje se da će ove godine zabeležiti rast od devet posto u odnosu na 2020, saopštila je IEA, dodajući da se za Indiju predviđa skok proizvodnje elektrana na ugalj od 12 procenata.

Redukovanje korišćenja uglja je bila glavna tema u diskusijama na klimatskom samitu u Glazgovu prošlog meseca, pri čemu su se države konačno saglasile da "postepeno smanjuju" potrošnju tog energenta u okviru napora da se rast globalne temperature zadrži što je moguće bliže nivou od 1,5 stepeni Celzijusa.

Kina se obavezala da će početi da smanjuje potrošnju uglja, ali tek nakon 2025. godine, što ostavlja elektranama na ugalj značajan prostor za dalje povećanje proizvodnih kapaciteta u naredne tri godine.

Prema izveštaju koji su ove nedelje objavili istraživači kineske državne elektromreže, zabrinutost za energetsku bezbednost zemlje znači da će Kina verovatno izgraditi čak 150 gigavata (GW) novih energetskih kapaciteta na ugalj tokom perioda 2021-2025, čime će ukupni kapaciteti dostići 1.230 GW, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike