Zatvaranje termoelektrana u svetu ide sporije od očekivanog

18.11.2021

15:35

0

Više od 40 zemalja u Glazgovu potpisalo je sporazum po kome će razvijene zemlje do 2030. prestati da upotrebljavaju ugalj

Zatvaranje termoelektrana u svetu ide sporije od očekivanog
Tan2021-10-28_11332844_0 - Copyright Tanjug/AP photo

Nakon završetka klimatskog samita u Glazgovu još 370 termoelektrana na ugalj dobilo je određen datum zatvaranja, čime je ukupan broj termoelektrana u svetu koje imaju jasan rok trajanja porastao na 750, navodi se u izveštaju Istraživačkog centra za energetiku i čist vazduh (CREA), prenosi portal klima101.rs.

Još 1.600 trenutno operativnih termocentrala je pokriveno nekom vrstom dugoročnog plana za dostizanje karbonske neutralnosti sredinom 21. veka, ali za njih još uvek nisu navedeni tačni datumi i konkretni planovi za zatvaranje, navodi CREA.

Usklađeni sa Međunarodnom agencijom za energetiku

Dodaje se da je više od 40 zemalja u Glazgovu potpisalo sporazum po kome će razvijene zemlje do 2030. prestati da upotrebljavaju ugalj, a zemlje u razvoju do 2040. godine.

Ovi rokovi su usklađeni sa preporukama Međunarodne agencije za energetiku, a među potpisnicama sporazuma su i veliki potrošači uglja poput Poljske, Vijetnama i Ukrajine.

Glavni investitori u termoelektrane Kina, Japan i Južna Koreja, su uz ostale zemlje članice G20 i OECD-a obećale da će u narednom periodu u potpunosti obustaviti finansiranje novih termoelektrana u inostranstvu, navodi CREA.

Dodaje se da je Južna Afrika, koja svoj elektroenergetski sektor zasniva gotovo isključivo na uglju, dogovorila sa EU, SAD i Velikom Britanijom osnivanje fonda od 8,5 milijardi dolara koji bi trebalo da pomogne njenu energetsku tranziciju.

CREA navodi da je Fond za klimatske investicije najavio pokretanje pilot projekta od dve milijarde dolara za energetsku tranziciju Indije, Indonezije i Filipina, a sličan dogovor Indonezija i Filipini su napravili i sa Azijskom razvojnom bankom.

Najveći potrošači Kina i Indija

U izveštaju CREA se navodi i da će otežano finansiranje i klimatske promene verovatno dovesti do obustavljanja izgradnje 88 novih termoelektrana ukupne snage 90 gigavata, što je oko dve trećine svih planiranih projekata za elektrane na ugalj izvan Kine.

U izveštaju piše da su najveći potrošači uglja na svetu, Kina i Indija, obećali dostizanje karbonske neutralnosti do 2060. odnosno 2070. godine, ali da još uvek nisu napravili konkretne korake u tom pravcu.

CREA procenjuje da prelazak sa uglja na obnovljive izvore energije nije dovoljno brz da bi se ispunili ciljevi Pariskog sporazuma, jer bi svega 250 termoelektrana u zemljama OECD-a trebalo da bude zatvoreno do 2030. godine. U manje razvijenim zemljama koje imaju vremena da svoje elektrane na ugalj zatvore do 2050. godine, taj rok planira da ispoštuje tek 130 termoelektrana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike