Tojota ubrzava tranziciju: U vozila na baterije 35 milijardi dolara

14.12.2021

10:16

0

Japanska „Tojota“, najveći svetski proizvođač automobila, planira da uloži 35 milijardi dolara u izgradnju kompletne linije za 30 modela električnih vozila na baterije do 2030.

Tojota ubrzava tranziciju: U vozila na baterije 35 milijardi dolara
Tojota - Copyright Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

Kompanija takođe namerava da poveća prodaju električnih vozila na baterije širom sveta za 3,5 miliona jedinica godišnje do kraja decenije, saopštio je danas glavni izvršni direktor Akio Tojoda, prenosi CNBC.

Većina sadašnje „Tojotine“ prodaje električnih vozila su hibridi s kombinovanim pogonom s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i električnim motorom na baterije. Električna vozila s pogonom samo na baterije imaju mali udeo u trenutnoj ponudi.

Japanski automobilski gigant će povećati nova ulaganja u tehnologiju baterija za 4,4 milijarde dolara na gotovo 18 milijardi, naveo je Tojoda.

To će biti deo "Tojotinih" ukupnih ulaganja od 35 milijardi dolara u baterijska električna vozila, koja će uključiti i kapitalne izdatke kao i istraživanje i razvoj.

Kompanija planira da njen luksuzni brend „Leksus“, do 2030. godine bude 100 odsto „na struju“ u Evropi, Severnoj Americi i Kini, a u globalnoj prodaji do 2035. godine.

Ovakvim najavama „Tojota“ je odgovorila na prigovore da kaska zaostalima u tranziciji ka električnim vozilima. Japanci veruju da su električni automobili budućnost, ali da u sadašnjosti mesta imaju i hibridi.

- Živimo u podeljenom svetu i u eri u kojoj je teško predvideti budućnost. Zbog toga je teško sve usrećiti sa opcijom jedna-veličina-za-sve. Zbog toga „Tojota“ da se elektrifikovana vozila mogu podeliti u dve grupe: smanjenog karbonskog otisak i čisto električna vozila – istakao je Tojoda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike