Nastavljene igre sa Severnim tokom 2: Suspenzija zbog tehnikalija ili politike

18.11.2021

09:16

0

Nemački energetski regulator privremeno je suspendovao proces odobrenja gasovoda „Severni tok 2“ u kritičnom trenutku za evropsko snabdevanje gasom

Nastavljene igre sa Severnim tokom 2: Suspenzija zbog tehnikalija ili politike
Copyright Foto:Pixabay

Strah da Evropa neće imati dovoljno goriva za grejanje i proizvodnju struje u zimskim mesecima ostaje „na snazi“. Gasovod Severni tok 2, koji je trebalo da proradi punim kapacitetot do kraja godine, neće dobiti dozvolu (ako je uopšte bude) još najmanje tri meseca.

Nemačka odluka o suspenziji procesa doneta je u vreme povećanih tenzija između Moskve i Evropske unije i ponovo povećala inače visoke cene gasa za skoro 10 odsto, naglašavajući nesigurnu prirodu energetskih tržišta u regionu pred zimu, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Cene su dodatno podignute u ponedeljak, 15. novembra, kada je Gazprom za decembar rezervisao manji kapacitet gasovoda nego što se očekivalo na ključnim ulaznim tačkama na poljsko-nemačkoj i ukrajinsko-slovačkoj granici.

Neko će se zbog politike smrzavati

Kritičari projekta strahuju da će Rusija koristiti gasovod kao geopolitičko oružje u Evropi usred globalne gasne krize, istovremeno slabeći Ukrajinu koja se u velikoj meri oslanja na prihode od isporuke ruskog gasa u Evropu preko svoje tranzitne mreže, ukazuje Gardijan i ističe da Moskva to negira.

Nemački energetski regulator saopštio je da je "privremeno suspendovao" odobrenje „Severnog toka 2“, jer su vlasnici gasovoda otvorili nemačku filijalu koja još nije postavljena u skladu s nemačkim zakonom, navodi „Fajnenšel tajms“.

Kremlj: Suspenzija nije politizovana

Zvanični Kremlj je saopštio juče da je proces izdavanja dozvole za gasovod Severni tok 2 "komplikovan proces" i da ne vidi politiku iza odluke nemačkog energetskog regulatora da suspenduje proces odobravanja gasovoda.
Na pitanje da li je odluka o obustavi procesa izdavanja dozvole politizovana, Peskov je odgovorio: "Apsolutno ne".
- U ovom slučaju zaista postoje određeni protokoli, odnosno evropski pravni propisi po tom pitanju. I operater je spreman da ispuni sve uslove važećeg zakonodavstva kako bi ovaj projekat, važan za sve, bio pokrenut što je pre moguće - izjavio je Peskov, a prenosi ruska agencija Tass.

Formalno, firma za gasovod „Gasproma“ i nekoliko evropskih partnera, ima sedište u Švajcarskoj i sada je osnovala nemačku podružnicu koja će biti vlasnik nemačke deonice gasovoda. To je urađena kako bi se uskladili sa propisima Evropske energetske zajednice koji zahtevaju da kompanije koje proizvode, transportuju i distribuiraju gas unutar bloka budu zasebna pravna lica.

Nemački sudovi su u avgustu odbili zahtev firme „Severni toka 2“ da bude izuzeta od pravila Energetske zajednice, što je učinjeno kod pređašđnjeg gasovoda „Severni tok“.

Nemački regulatori su sada naveli da će sertifikacija biti suspendovana dok sva relevantna imovina i zaposleni ne budu prebačeni u nemačku filijalu, posle čega bi mogao da se nastavi četvoromesečni proces sertifikacije.

Međutim, briselski zvaničnici kažu da bi, kada nemačke vlasti završe procesa sertifikacije, on mogao biti podnet Evropskoj komisiji koja ima dva meseca da proceni sertifikat.

Viši saradnik u istraživačkom centru Atlantskog saveta, Alan Rajli, kaže da je pokušaj da se napravi teritorijalna podružnica za deo gasovoda od 33 kilometra u Nemačkoj zapravo pokušaj da se pronađe rupa u pravilima.

On kaže da čak i kada bi Evropska komisija prihvatila plan, članice Unije poput Poljske koja se protivi „Severnom toku 2“, mogu da podnesu tužbu uz tvrdnju da gasovod predstavlja pretnju evropskoj energetskoj bezbednosti.

Protivnici koriste odlazak Merkel

Odluka nemačkog regulatora dolazi u vreme politički navođenog skoka cena energenata u Evropi, kao i porasta tenzija između Moskve i Evrope zbog izbegličke krize u Belorusiji i povećanja ruskih trupa blizu granice s Ukrajinom, smatra „Njujork tajms“.

Do suspenzije je došlo kada je i sama Nemačka u političkom limbu. Kancelarka Angela Merkel, koja čvrsto podržava „Severni tok 2“, sada je vršiteljka dužnosti šefice vlade, dok lideri Socijaldemokratske partije, Zelenih i partije Slobodne demokrate raspravljaju o sastavu nove vlade, koja bi mogla biti manje naklonjena tom energetskom projektu nego prethodna.

Protivnici „Severnog toka 2“ u Nemačkoj, uključujući poslanike Zelenih koja će biti deo sledeće vlade, pozdravili su odlaganje odobrenja projekta.

Ruski predsednik Vladimir Putin tražio je od nemačkih regulatora da odobre gasovod kako bi se ublažila gasna kriza u Evropi, rekavši na energetskoj konferenciji u oktobru da će Moskva "povećati isporuke" Severnim tokom 2 kada dobije odobrenje regulatora, ukazuje „Njujork tajms“, dodajući da mnogi u Evropi sumnjaju da Putin namerno zadržava gas kako bi stvorio pritisak da se odobri novi gasovod.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike