Neslaganje u potencijalnoj vladajućoj koaliciji Nemačke: Liderka Zelenih se protivi gasovodu Severni tok 2

20.10.2021

12:12

0

FDP i Analena Berbok su protiv gasovoda, dok je SPD Olafa Šolca za njega

Neslaganje u potencijalnoj vladajućoj koaliciji Nemačke: Liderka Zelenih se protivi gasovodu Severni tok 2
Tanjug/AP photo

Liderka Zelenih Analena Berbok izjasnila se da za sada nije za to da se odobri dozvola za rad upravo završenom gasovodu Severni tok 2, jer, kako kaže, postoji opasnost od kršenja zakona EU.

To je jasna poruka – upućena i mogućim koalicionim partnerima SPD i FDP: Liderka zelenih Analena Berbok optužuje ruskog predsednika Vladimira Putina za „poker“ sa cenama energije i za sada se protivi puštanju u rad Severnog toka 2.

Prema evropskom energetskom zakonu, proizvođač gasa i operater gasovoda ne smeju da budu u istim rukama, rekla je Berbok u intervjuu za medijsku grupu Funke, prenosi Dojče vele.

Nemačko-ruski gasovod je doduše gotov, ali kroz njega još ne protiče gas. Između ostalog, to je zbog toga što Savezna agencija za mrežu još uvek proverava da li kontroverzni gasovod krši zakon EU.

Rok za odluku ove državne institucije je 8. januar. Međutim, ruska kompanija Gasprom htela bi da isporuka gasa počne ranije.

Ne dozvoliti da Rusija „ucenjuje“

U svom zajedničkom dokumentu koji je rezultat razgovora o mogućem početku koalicionih pregovora, SPD, Zeleni i FDP nisu izričito pomenuli Severni tok 2, već tamo stoji samo ovo: „Evropsko energetsko pravo primenjuje se i na projekte energetske politike u Nemačkoj.“

Tanjug/AP photo
 

FDP i, pre svega, Zeleni se smatraju oštrim kritičarima nemačko-ruskog projekta, SPD ga je uvek branila.

U intervjuu za Funke Berbok je takođe upozorila da se „ne sme dozvoliti ucenjivanje“. Kritičari su nedavno optužili Rusiju da je namerno zadržala gas i tako povećala cene energije – kako bi povećala pritisak na Nemačku da dozvoli početak rada za Severni tok 2.

Ruski ambasador u Nemačkoj, Sergej Nečajev, očekuje da će nova nemačka vlada biti za projekat gasovoda, kako je rekao za „Berliner cajtung“. Snabdevanje prirodnim gasom „nije nikakva politička poluga za Rusiju“, rekao je ambasador.

Gasovod gotov

Prva linija gasovoda Severni tok 2 od Rusije do Nemačke napunjena je tehničkim gasom, tako da je sve spremno za puštanje u pogon, saopštio je u ponedeljak operater gasovoda, koji sada za pogon priprema i drugu cev. Punjenje cevi sa oko 177 miliona kubnih metara tehničkog gasa poslednji je korak pred početak transporta gasa.

Tanjug/AP photo
 

Gasovod dugačak 1.230 kilometara sa dve linije pri punom kapacitetu isporučivaće 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. To je dovoljno za snabdevanje 26 miliona domaćinstava.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: V. T.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti