Čačani odštampali kuću: Ovako bi mogla da izgleda budućnost gradnje

03.12.2021

08:28

0

U Čačku predstavljena štampana kuća domaće izrade koja se „gradila“ samo 21 sat

Čačani odštampali kuću: Ovako bi mogla da izgleda budućnost gradnje
1638445546_cacak-prva-3d-stampana-kuca-u-srbiji-fotorina4 - Copyright RINA

Iako je bilo mnogo onih koji su sumnjali u realizaciju ove ideje, mladi tim inovatora iz Čačka prezentovao je prvu 3D mašinu za štampanje kuća od betona, kao i samu štampanu kuću, koja je prva ove vrste u Istočnoj Evropi.

Ovo bi moglo postaći pravu revoluciju u domaćem građevinarstvu, a domovi izgrađeni na ovaj način naša realnost, piše Rina.

RINA
 

- Kuća je napravljena za samo 21 sat i petnaest minuta, za njenu izradu bile su potrebne samo dve osobe i jedna mašina inovativnog 3D štampača. Urađena je najmodernijom tehnologijom koja je trenutno dostupna u građevinskoj industriji. Štampana kuća jeftinija je do 30 procenata, nego da je urađena na tradicionalna način – kaže Nikola Rakić, vlasnik čačanske firme „Natura Eko“.

Mašina omogućuje da sama može da odštampa objekat od betona po zadatom nacrtu i posebnoj recepturi koja će ispunjavati sve ISO standarde u pogledu kvaliteta smese za gradnju.

Ispunjavanje svih zahtevnih standarda omogući će da se srpske štampe kuće izvoze i na inostrano tržište.
RINA
 

Ovde mladi inovatori, kažu, neće stati jer već imaju u planu da razvijaju svoj patent.

- U planu je da se u budućnosti kuće štampaju po sistemu tri u jedan. Štampač kada napravi zid, zajedno u njemu imate i ostale komponente, izolaciju, kao i elektro i hidro instalacije. Kada mašina sve to završi, vi dobijate zid koji koji je gotov i ne zahteva nikakvu dalju pripremu i tretiranje osim eventualnog krečenja - kaže Nikola.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike