Korona ljubiteljima slatkiša zagorčala život: "Mocart kugle" neočekivano u stečaju

30.11.2021

08:21

0

Kompanija "Salcburg čokolade" iz Grediga, poznate po proizvodnji „mocart kugli“, podnela je kod pokrajinskog suda u Salcburgu, zahtev za stečaj

Korona ljubiteljima slatkiša zagorčala život: "Mocart kugle" neočekivano u stečaju
mocart kugle pixabay - Copyright Pixabay

Zbog ovog neočekivanog stečajnog kraha sindikalci, zajedno sa radničkim savetom i menadžmentom planiraju da razgovaraju o situaciji i informišu zaposlene u fabrici slatkiša.

Iako je proteklih godina preduzeće beležilo dobit, prošle godine ga je pandemija teško pogodila, napisao je direktor Kristijan Šigerl.

Zbog značajno smanjenog broja turista, manifestacija i proslava je došlo do pada prodaje čokoladnih proizvoda, a tako i „mocart kugli“.

Pad obrta iz prošle godine moglo je samo delimično biti kompenzovano u novoj poslovnoj godini, međutim, i pored novih klijenata u izvozu i državne korona pomoći i ove godine, zbog prošle beležiće se ogroman gubitak.

Pixabay
 

 

- Aktuelni lokdaun i značajni rast cena sirovina, energije, plata, troškova logistike, materijala za pakovanje su dalji razlozi - dodao je Šigerl i dodao da se zaposlenima ne mogu isplatiti novembarske plate, kao ni božićni dodatak.

Inače ovo preduzeće proizvodi "bobi čokolade", "maria terezija taler" i "salcburg konfiseri".
Kompanija je osnovana 1897. pod imenom "Rajsigl fabrika slatkiša" u gradu Salcburgu, i preseljena je 1956.u Gredig.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike