Povratak radu od kuće: Austrijanci i Portugalci dobijaju beneficije

12.11.2021

09:44

0

Austrijski parlament sprema poreske olakšice za one koji rade od kuće a u Portugalu povećavaju zaštitu onih koji ne rade iz kancelarije

Povratak radu od kuće: Austrijanci i Portugalci dobijaju beneficije
Copyright Foto: Pixabay/ Lukas Bieri

Evropa se polako vraća radu od kuće, tako popularnom pri izbijanju korona krize 2020. godine. Ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn, preporučio je povratak radu od kuće zbog rastućeg broja zaraženih korona virusom u Austriji, dok u Portugalu menjaju propise i daju veću zaštitu onima koji ne rade u svojim kancelarijama.

Ministar Mikštajn je, za dnevnik "Klajne cajtung", rekao da je sada važno ograničenje kontakata u najvećoj mogućoj meri, pa smatra da bi, i pored važećeg "3G" pravila za radno mesto, koje dozvoljava dolazak na posao samo vakcinisanima, izlečenima od kovid19 ili negativnima na testovima, bilo najbolje sve poslovne delatnosti preusmeriti na kuću.

- Preporučujem rad od kuće gde god je to moguće - rekao je on.

Austrijski parlament treba da usvoji finansijske podstreke za rad od kuće. Od iduće godine trebalo bi da bude moguće otpisati 1.200 evra paušala od poreza i ako lice nema zasebnu radnu sobu za rad od kuće.

Pravilo "ne zovi"

Propise zbog rada od kuće menjaju i u Portugalu. Novi Zakona o radu daje veću ravnotežu između života i posla, prenosi „Euronjuz“.

- Nova radna pravila u Portugalu su odobrena u petak i rezultat su ogromnog povećanja zaposlenih koji rade od kuće usled pandemije koronavirusa - rekla je Socijalistička partija Portugalije.

Prema novim pravilima, poslodavci bi mogli da očekuju velike kazne u slučaju da kontaktiraju zaposlene posle isteka radnog vremena. Kompanije, prema ovom zakonu, takođe moraju plaćati dodatne troškove koji su rezultat rada od kuće kao što su računi za struju i internet.

Međutim, postoji izuzetak ovom pravilu – ne važi za kompanije koje imaju manje od 10 zaposlenih.

Kompanije će plaćati kazne u slučaju da kontaktiraju zaposlene nakon radnog vremena, a takođe, poslodavcima je zabranjen nadzor zaposlenih kada oni rade od kuće.

Ipak predlog takozvanog “prava isključenja” (pravo da se isključe poruke vezane za posao nakon radnog vremena) je odbijen od strane poslanika skupštine u Portugalu.

Ovaj zakon je dobra vest za roditelje mlađe dece koji imaju pravo da rade od kuće, a da to prethodno ne moraju dogovoriti sa poslodavcima sve dok im dete ne napuni osam godina.

Mere protiv usamljenosti i izolovanosti usled rada od kuće i trenutne situacije su uvedene, pa kompanije moraju da svaka dva meseca ugovore sastanke uživo.

Portugalija je prva država koja je promenila pravila rada od kuće kao rezultata pandemije u januaru ove godine. Tada su privremene mere podrazumevale rad od kuće kao obavezan i primorale poslodavce da obezbede sredstva radnicima za rad od kuće.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike