Srpska privreda danas i zvanično dobija predstavništvo u Jerusalimu

10.11.2021

11:10

0

Privredna komora Srbije će danas svečano otvoriti svoje predstavništvo u Jerusalimu

Srpska privreda danas i zvanično dobija predstavništvo u Jerusalimu
Foto:Pixabay/ Gerd Altmann

U želji da ojača veze između privrede, trgovine i nauke Srbije i Izraela, sa fokusom na saradnju kompanija u inovacijama i primeni visokih tehnologija, Privredna komora Srbije otvara predstavništvo u Jerusalimu, saopšteno je iz PKS.

Predstavništvo će svečano biti otvoreno u 17 sati (po lokalnom vremenu u 18 sati) u prisustvu predsednika PKS Marka Čadeža i ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, ministar finansija Izraela Avigdor Liberman i  gradonačelnik Jerusalima Moše Leon, saopštila je PKS.

Interesovanje za saradnju dve privrede ogleda se u gotovo svim privrednim granama, sa naglaskom na IKT sektor, start-ap, inovacije, konsalting, zdravstvo, poljoprivredu i prehrambenu industriju, sajber bezbednost, tretman otpadnih voda i turizam. 

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Izraela vredela je prošle godine 72,2 miliona evra, a u prvom polugodištu 2021. godine 34 miliona evra.  

Izrael je jedan od značajnijih investitora u privredu Srbije i u našoj zemlji je aktivno više od 70 izraelskih kompanija.

Ove godine dve zemlje obeležavaju i 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, navedeno je u saopštenju.

Podsećanja radi, PKS je ranije objavila da je predstavništvo u Jerusalimu počelo da radi u avgustu, kao sedmo predstavništvo PKS u svetu.

Otvaranje predstavništva PKS u Jerusalimu najavljeno je prošle godine na potpisivanju Vašingtonskog sporazuma između SAD i Srbije.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug