Srbija postaje deo Svetskog logističkog pasoša, i to kao prva evropska zemlja!

02.11.2021

13:49

0

Potpisan Memorandum između Dubai logističkog pasoša (DP World), Vlade Srbije i Privredne komore Srbije

Srbija postaje deo Svetskog logističkog pasoša, i to kao prva evropska zemlja!
Cadez-DP World 11 - Copyright Promo/PKS

Potpisivanjem Memoranduma između Dubai logističkog pasoša (DP World), Vlade Srbije i Privredne komore Srbije (PKS), Srbija se danas kao prva evropska zemlja pridružila mreži Svetski logistički pasoš (World Logistic Passport), što će domaćim kompanijama omogućiti bolju konkurentnost i povezanost.

Predsednik PKS Marko Čadež ukazao je da su pregovori sa DP World-om počeli pre godinu dana, kako bi se poboljšao logistički transport za naše kompanije.

Kraće vreme transporta

- Svetski logistički pasoš (WLP) nam upravo to omogućava, da našim kompanijama obezbedimo brži prevoz, smanjene troškove transporta i praktično, jednu novu logističku liniju kojom mogu da za osam do 10 dana skrate vreme transporta robe na tržišta Afrike, zemalja Zaliva, Azije i Bliskog istoka. To su velike stvari za naše kompanije - istakao je Čadež.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović dodao je da je danas urađen jedan veliki posao za Srbiju i grad Novi Sad.

- Nastavljamo da razvijamo vodnu infrastrukturu, i ulažemo u vodni saobraćaj. Zahvaljujući današnjem Memorandumu o razumevanju kompanije iz Srbije će imati mnogo bolje logističke uslove da razvijaju svoje poslovanje. Srbija je danas zahvaljujući tome što je ušla u "World logistic passport" omogućila da postane jedina zemlja u Evropi koja će biti deo ovog velikog lanca snabdevanja na svetu. Praktično bićemo jedna od 20 zemalja i jedina zemlja u Evropi koja će moći da distribuira svoje proizvode po povoljnijim uslovima - rekao je Momirović.

Partnerstvo trgovaca, kompanija i lokala

Majk Baškaran, izvršni direktor mreže Svetski logistički pasoš, ukazao je da ovaj program  pomaže zemljama da razvijaju svoje ekonomije i otvaraju radna mesta tako što podstiču trgovinu i čine svoje proizvode konkurentnijim i dostupnijim kroz efikasnije lance nabavke. Kako Srbija nastavlja svoj izvozno orijentisan ekonomski program, srpski trgovci će sada moći da razvijaju svoje poslovanje i otkriju više mogućnosti preko Dubaija.

Promo/PKS
 

Program Svetski logistički pasoš zasniva se na partnerstvu između trgovaca, kompanija u logističkom sektoru i lokalnih entiteta kako bi se omogućila logistika u vidu brzih traka za prevoz robe, uklanjanje administrativnih troškova i brže carinjenje robe. Pridruživanjem Srbije mreži Svetski logistički pasoš, srpskim kompanijama biće obezbeđen čitav spektar pogodnosti kod partnera ove mreže u Dubaiju.

Ekonomska efikasnost za članice

Dubai je jedna od najvećih platformi ove mreže, kako navode u PKS, sa 18 lokalnih partnera poput kompanija DP World i Emirates Skycargo, koje trgovcima, špediterima i logističarima trenutno nude preko 80 pogodnosti, poput jeftinijeg i efikasnijeg robnog transporta. 

Svetski logistički pasoš (World Logistics Passport WLP) je globalna inicijativa vođena privatnim sektorom kreirana da ujednači tok globalne trgovine, omogući pristup tržištu kroz stvaranje novih trgovinskih ruta i obezbedi ekonomsku efikasnost članicama.

Trgovci i špediteri dobijaju, navode u PKS, veće pogodnosti što više trguju preko WLP platformi. Mogu očekivati godišnji porast trgovine u proseku od pet do 10 odsto. Besplatan pristup, WLP je inkluzivan i pokriva ceo trgovinski ekosistem, od transporta i logistike do finansiranja trgovine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike