Rešen „poljski“ problem, čeka se Putin: Cena gasa Evropljanima pala pet odsto

09.11.2021

10:47

0

Vest iz Rusije o povećanim isporukama spustila cenu gasa u Evropi na 900 dolara ali još se čeka ispunjene obećanja ruskog predsednika

Rešen „poljski“ problem, čeka se Putin: Cena gasa Evropljanima pala pet odsto
Copyright Printscreen/Youtube

Cene gasa u Evropi spustile su se danas na otvaranju trgovanja na berzi u Evropi za 4,5 odsto na vest da su povećanje isporuke iz Rusije.

Prema podacima sa londonske ICE Fjučers berze, sena fjučersa gasa za decembarske isporuke na holandskom TTF čvorištu povukla se na 899,6 dolara za 1.000 kubnih metara, ili na 75 evra po megavatsatu, izveštava Raša tudej.

Do pada cene došlo je nakon vesti da su direktne isporuke ruskog gasa u Nemačku preko gasovoda „Jamal - Evropa“ nastavljene 8. novembra uveče.

Malo Jamal , malo Putin

Prema podacima  evropskog operatera za transport gasa, „Gaskejda“, isporuke ovim cevovodom su jutros bile više nego udvostručene na 860.000 kubnih metara na sat u odnosu na 360.000 kubnih metara na sat prethodnog dana.

Direktno snabdevanje Nemačke ruskim gasom preko tog gasovoda bilo je poremećeno 6. novembra zbog reverzibilnih isporuka Poljskoj, koja često pribegava reverzibilnim kupovinama gasa od Nemačke kako bi izbegla direktne kupovine od Rusije.

Pad cena gasa mogao bi da bude veći, ukoliko se ispuni obećanje ruskog predsednika Vladimira Putina od pre dve nedelje da će Rusija povećati isporuke gasa Evropi. Ruski „Gasprom“ ispunjava sve ugovorene količine ali Evropljani traže još gasa zbog energetske krize koja je zbog manjka LNG-a iz SAD i Azije (koji ide sad u Aziju) poskupela sve energente na Starom kontinentu.

„Gasprom“ je dana najavio da će gas krenuti ovog meseca i da su „transportne rute već obezbeđene“. Kompanija je zakupila kapacitete za dodatnih 10 miliona kubnih metara na Ukrajinsko-slovačkoj granici, a neke količine već su počele da pristižu u stovarišta u Nemačkoj.

Evropske cene gasa su se ove godine više nego utrostručile, zbog nedovoljnih zaliha u gasnim skladištima u EU uoči zime. Evropski kupci čekaju da u rad bude pušten ruski gasovod „Severni tok 2“, koji povezuje gasna polja u Sibiru sa zapadnom Evropom.

Izgradnja gasovoda je završena u septembru i sada se čeka odobrenje nemačkih i regulatora EU za njegovo pokretanje.

Agencija "Blumberg" piše, međutim, da bi postupak dobijanja dozvole od nemačkih regulatora za upravljanje gasovodom Severni tok 2 mogao da bude odložen do maja 2022.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike