Gas u Srbiju stiže u toku dana: Bugari popravili cevovod na Balkanskom toku, ali...

03.11.2021

12:41

0

Prenos gasa u Srbiju, Mađarsku i Rumuniju trebalo je da bude nastavljen u ponoć, najavio je "Bulgartransgaz" ali je došlo do novih komplikacija

Gas u Srbiju stiže u toku dana: Bugari popravili cevovod na Balkanskom toku, ali...
Copyright Printscreen/Youtube

Prenos gasa za Srbiju i dalje ka centralnoj Evropi je trebao da bude nastavljen jutros, pošto su obavljeni radovi na sanaciji havarije na delu gasovoda kod sela Vetrino, preneo je bugarski radio BNR.

Međutim, jutros su nastale nove komplikacija, rekla je srpska ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ali i one su potom rešene.

- Trebalo je sve da bude rešeno jutros, ali je došlo do novih komplikacija sa bugarske strane. U komunikaciji smo na bugarskim ministarstvom i sa bugarskom kompanijom, nadamo se i verujemo da bi to trebalo da bude rešeno do kraja radnog dana. Bugari su počeli da pune gasovod ka nama", rekla je ministarka Mihajlović.

Prenos gasa je bio privremeno obustavljen 1. novembra, zbog kvara.

Kako je navedeno, ambasada Ruske Federacije u Sofiji potvrdila je da je Gasprom na zahtev bugarske vlade povećao isporuke gasa Bugarskoj po povoljnim cenama. U novembru je cena gasa za Bugarsku pala na 46,55 evra po MWh (568 dolara za 1.000 kubika).

Srbija je svoju mrežu stabilizovala još prekjuče, nakon što je na desetak sati bila smanjena isporuka pojedinim potrošačima, poput toplana.

Čeka se razgovor Putin - Vučić

Gas za Srbiju, odnosno novi ugovor sa „Gaspromom“ će biti tema razgovora predsednika Vučića i Putina koji su najavljeni za 25. novembar, podsetio je Dušan Bajatović.

- Tu nema poklona. Jasno je da mi najviše možemo da dobijemo na fleksibilnosti jer imamo izrazito neravnomernu potrošnju tokom godine - rekao je on.
U Srbiji je zimska potrošnja trostruko veća nego letnja.

Generalni direktor „Srbijagasa“, Dušan Bajatović je potvrdio da je interventno uvezeno 10 miliona kubika gasa i rekao da će o tome biti podnet izveštaj Vladi Srbije. On nije rekao cenu interventno uvezenog gasa, istakavši da ona zavisi od toga od koga je gas uvezen.

Napomenuo je da je gas kupljen na tržištu za šta najveće zasluge imaju austrijski i mađarski partneri koji su izašli u susret, a izvesna količina gasa izvučena je i iz Ukrajine.

- Zbog prekida u snabdevanju iz Bugarske ništa nismo ugasili, ni proizvodnju električne energije, niti jedan veliki sistem - rekao je on.

Dodao je da su samo neki potrošači zamoljeni da pređu na tehnički minimum rada.

Rekao je da je u gasnom skladištu Banatski Dvor sada oko 170 miliona kubika ruskog gasa, i oko 210 miliona kubika našeg gasa.

- Ukupno tamo imao oko 400 miliona kubika. A i prošle i ove sezone smo tamo skladištili oko 500 miliona kubika - rekao je on.

Bajatović je objasnio da to skladište nije bilo mesto za snabdevanje gasom, nego "za  ne daj bože", ako isključe gas, te da je planiran za peglanje pikova, jer je tako najjeftinije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike