Arapi zainteresovani: Srpski projektanti i dizajneri dogovorili poslove na Dubai EXPO2020

05.11.2021

11:37

0

Autor: 24sedam

Oko 90 građevinara iz Srbije razgovaralo je o poslovima sa 30 privrednika iz više od 10 zemalja sa četiri kontinenta na svetskoj izložbi Ekspo2020 Dubai

Arapi zainteresovani: Srpski projektanti i dizajneri dogovorili poslove na Dubai EXPO2020
03-11-2021 Dubai B2B Gradjevina (3) - Copyright Promo/PKS

Srpski projektanti, enterijeristi i dizajneri razmotrili su na EXPO2020 mogućnosti saradnje i dogovorili konkretne poslove u oblasti projektovanja, uređenja i dizajniranja a posebno interesovanje su pokazale kompanije sa Bliskog istoka, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Ognjen Sudžum, direktor kompanije „Urban plening gajd endžinjiring“ u Abu Dabiju, koja već 13 godina posluje na tržištu Saudijske Arabije, Bahreina, Katara, Omana i Emirata, ističe da će ova delegacija iz Srbije biti veoma uspešna kada su u pitanju novi poslovi. „Urban plening“ planira saradnju sa desetak novih partnera iz Srbije.

- Radimo na projektima metroa, regionalno, kao i na metrou u Dohi, zatim, projektima mostova i podzemnih prolaza i na tim trenutnim poslovima angažovaćemo i spoljne saradnike iz Srbije. Takođe, na tržištima na kojima poslujemo, pojačavamo prisustvo i u oblasti dizajna enterijera, a s obzirom na sastav delegacije iz Srbije, našli smo veliki broj kompanija sa kojima ćemo deliti poslove - istakao je Sudžum.

Branimir Plazinić, vlasnik „Plazmateks“ iz Čačka koja se bavi proizvodnjom i projektovanjem specijalnih mašinskih linija za inovativne proizvode, reciklažom plastičnih masa, proizvodnjom pokrivki i ploča od tetrapaka istakao je da su im na nekoliko biznis foruma najkorisniji bili sastanci sa firmama iz Dubaija zainteresovani za inovativne proizvode, proširenje proizvodnje, kao i sa indijskim kompanijama.

Veljko Janjić, direktor kompanije „Beksel konsalting“ koja se bavi razvojem sopstvenih softverskih rešenja za digitalne projekte i posluje u 50 država sveta, ukazao je da je srpski Biznis hab velika podrška privrednicima na svetskoj izložbi.

Biznis hab pun pogodak

Marko Selaković, direktor srpskog biznis programa na Ekspo 2020 Dubai, ističe da je prvi mesec nastupa Srbije na Ekspou istorijski – 350 kompanija iz Srbije učestvovalo je na svetskoj izložbi, kroz tri biznis delegacije.

- Otvorili smo Biznis hab Srbije u Dubaiju, što je prvi put da Srbija i na ovaj način podržava svoje privrednike i olakšava im poslovanje u inostranstvu. Održana je i prva investiciona konferencija, prvi put u istoriji u ovom regionu. Rekordan je i broj privrednika u jednoj delegaciji - na tematskoj nedelji Urbani i ruralni razvoj učestvuje 158 privrednika iz 77 kompanija – istakao je Selaković.

- Prezentovaćemo našu firmu predstavnicima 15-tak kompanija iz ove regije, gde već poslujemo, a ovih dana upoznali smo i prve nove partnere. Od jednog od najvećih izvođača, državne investicione kompanije Abu Dabija dobili smo signale da ćemo raditi na većim projektima - istakao je Janjić i dodao da je ovo zahtevno tržište, nije Eldorado, ali za odgovorne, ozbiljne i profesionalne, pruža ogromne mogućnosti.

Interes sveta za saradnju, između ostalog, pokazalo se i na Oruk.net platformi na svetskoj izložbi. Miljan Mikić, direktor i osnivač platforme koja povezuje inženjere i kompanije u građevinskoj industriji kaže da su imali interesantne razgovore sa predstavnicima SAD, Bugarske, Mađarske i Slovačke, kao i sa našim firmama koje već posluju u Emiratima.
Ognjen Turanjanin, vlasnik i direktor firme „Pujo“ iz Beograda navodi da su uspostavili kontakte i saradnju sa velikim brojem firmi, kao i da im je Dubai posebno interesantan kao centar trgovine za Indiju i afričke zemlje, a osim Dubaija, Liban i Egipat, kao i tržište Saudijske Arabije zbog potencijala za investicije.

- B2B susreti jesu prilika da se naše kompanije upoznaju, osim sa strancima, i sa našom dijasporom, koja deli iskustva i nudi mogućnosti za saradnju. Na tržištu Emirata, s obzirom na udaljenost, najperspektivnije za saradnju jesu firme u oblasti uslužnih delatnosti u građevinarstvu, počev od planiranja, projektovanja, enterijera, eksterijera, uređenja, proizvodnje nameštaja, IT-ja u službi građevinske operative, do praćenja i održavanja građevinskih objekata - navodi Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju Srbije.

Promo/PKS
 

Više od 2.000 poslovnih kontakata, više desetina konkretnih poslovnih prilika, više od 10 predugovora i ugovora, nekoliko sporazuma, lista zemalja sa kojima Srbija ostvaruje B2B kontakte tokom Ekspo-a svedoči o konkuretnosti naših kompanija na svetskom nivou. Samo u prethodnih dva dana bilo je B2B sastanaka sa delegacijom Indije, SAD, Slovačke, mnoštvo individualnih sastanaka sa kompanijama koje dolaze iz Mađarske, Letonije, Irana, Nemačke, Koreje...

U toku dana biće održana Inicijativa 4S - Švedske, Slovenije, Slovačke i Srbije – firme će predstaviti potencijale u oblasti drvne industrije, održive gradnje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike