Dramatično pogoršanje: Nemačka auto-industrija „obavijena u crno“ pred Sajam u Minhenu

02.09.2021

12:03 >> 13:20

0

Poslovno raspoloženje nemačkih proizvođača automobila i njihovih dobavljača osetno se ohladio u avgustu uoči Međunarodnog salona automobila (IAA)

Dramatično pogoršanje: Nemačka auto-industrija „obavijena u crno“ pred Sajam u Minhenu
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Pred sajam, koji će u septembru prvi put biti održan u Minhenu (nakon selidbe iz Frankfurta), indikator poslovne klime u nemačkom automobilskom sektoru survao se u avgustu na samo 28,8 poena, sa nivoa od 56,4 poena u julu.

To je najniži nivo od aprila ove godine, saopštava ekonomski institut IFO, koji izračunava ovaj indeks.

Nemaju samo automobildžije problem

Nemačka maloprodaja je pala u julu 2021. znatno iznad očekivanja, nakon dva meseca snažnog rasta, što je, prema oceni Rojtersa, prvi znak da bi oporavak najveće evropske ekonomije, koji pokreću potrošači, mogao da posustane u trećem kvartalu. Zavod za statistiku, Destatis, objavio je ovih dana da je promet u trgovini na malo u julu pao za 5,1 posto u odnosu na rast od 4,5 procenata u junu, i skok od 4,6 odsto u maju.

U odnosu na jul 2020, promet je realno manji za 0,3 procenta.

– To pokazuje da automobilska industrija i dalje trpi zbog uskih grla u snabdevanju intemedijarnim proizvodima, posebno mikročipovima – kaže Oliver Falk, direktor Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije u IFO-u.

Neznatno se poboljšala situacija u pogledu budućih očekivanja proizvođača, gde je indeks porastao sa 6,7 poena na 7,1 bod.

Planovi proizvodnje za naredne mesece znatno su vedriji, pri čemu se taj pokazatelj povećao sa 24,3 na 34,8 bodova. Isto važi i za izvozna očekivanja, koja su skočila 8,6 poena na 15,1 bod.

S druge strane, indikator potražnje beleži pad iz meseca u mesec i u avgustu se stropoštao sa 24,8 poena na 6,7 poena.

Pročitajte još:

Što se tiče očekivanja vezanih za zapošljavanje, ona su skliznula na negativnu teritoriju, sa plus 6,2 poena u julu na minus pet bodova prošlog meseca.

– Ove fluktuacije su odraz dubokih strukturnih promena u kojima se nalazi automobilska industrija – zaključio je Falk.

Nemačka automobilska industrija veoma je značajna i za srpsku privredu, jer ovde za nju radi veliki automobilski klaster firmi koje proizvode delove i opremu. Svaka promena na domaćem tržištu odražava se direktno na taj sektor u kome u Srbiji radi 50.000 ljudi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike