Plata kod Kineza: Koliko zarađuju radnici najvećeg srpskog izvoznika?

25.09.2021

08:04

0

Prvi na listi preduzeća koja izvoze iz Srbije je borski „Ziđin bakar“, sa više od pola milijarde evra

Plata kod Kineza: Koliko zarađuju radnici najvećeg srpskog izvoznika?
Copyright Profimedia

Za prvih osam meseci ove godine, ukupna vrednost 15 najvećih izvoznika u Srbiji iznosila je 3,4 milijarde evra, a ubedljivo prvi na listi izvoznika je „Ziđin Bor kuper“ sa izvozom vrednim 556,1 miliona evra, pokazali su podaci Ministarstva finansija.

Ova kineska firma koja je krajem 2018. preuzela rudnike i problematičnu borsku topionicu zapošljava više hiljada radnika u Srbiji. Prema izvorima iz kompanije, prosečna zarada je u firmi je 98.774 dinara.

Nije sve  u parama

S obzirom na to da je prosečna plata u julu u Srbiji bila 64.731 dinara (sveži podatak RZS), to bi značilo da tamošnji radnici, u proseku, imaju 53 odsto veću platu.

Naravno, radi se o prosečnoj plati, u koju su uključene i zarade menadžera, koje mogu da budu i po nekoliko hiljada evra, tako da je teško reći koliko zarađuje radnik u proizvodnji.

Da plate nisu prevelike, ili bar ne za posao koji se tamo obavlja, pokazuje i podatak da „Ziđin“ ne može da nađe dovoljno radnika u samom Boru i okolini, već su najavili da će kandidate potražiti i u drugim mestima.

Profimedia/Pixabay
Pitanje je koliko za radnike a koliko za šefove

 

Takođe, u junu je postojala pretnja štrajkom zbog izmena kolektivnog ugovora, pa je uprava vratila stari, iz 2018. godine. Potom je u avgustu izbio skandal, kada je direktor Topionice, kineski državljanin, šutnuo jednog inženjera. Komisija za istraživanje incidenta „utvrdila je da je reč o poslovnom nesporazumu blažih razmera“.

Skup bakar, cveta Bor

Ziđinu poslednjih godina naruku ide to što je cena bakra u svetu „otišla u nebo“, i zbog toga fabrika ima velike planove. Za ovu godinu prognozirana je prodaja 73.000 tona bakra.

- To je povećanje od 38 odsto. U naredne dve ili tri godine plan je da povećamo kapacitet na 190.000 tona do 2024. godine. Plan za količinu katode je više od 180.000 tona – prenela je B92 navode glavnog inženjera Bendžamina Đaoa.

Pored bakra, kao nusproizvod, stiže i zlato.

- Za zlato nije tako lako odrediti plan, zato što je to sekundarni proizvod pri proizvodnji bakra. Okvirno je planirano 5,6 tona do kraja 2024. godine - kazao je Đao.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G.M.Š.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike