Privreda ide gore "samo" 5,7 odsto: OECD smanjio prognozu rasta globalne ekonomije za 2021.

22.09.2021

13:37 >> 07:27

0

Globalni bruto domaći proizvod je premašio nivo od pre pandemije, ali jaz u BDP-u i u zaposlenosti ostaje, navodi OECD

Privreda ide gore "samo" 5,7 odsto: OECD smanjio prognozu rasta globalne ekonomije za 2021.
Copyright Profimedia

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smanjila je danas prognozu rasta globalne ekonomije za 2021. godinu, ukazujući na “neujednačen” tempo oporavka među državama i na negativne rizike usred širenja delta soja koronavirusa.

Globalni bruto domaći proizvod je sada premašio nivo od pre pandemije, ali jaz u BDP-u i u zaposlenosti ostaje u mnogim zemljama, navodi se u najnovijim ekonomskim izgledima OECD-a, prenosi japanska agencija Kjodo.

Pročitajte još

Prema najnovijim projekcijama, globalni BDP će porasti za 5,7 odsto u 2021. godini, nakon pada od 3,4 odsto u prošloj godini.

Japan sa najslabijim rastom

Najnovija procena OECD-a, koji okuplja 38 bogatih nacija, blago je niža u odnosu na projekciju rasta od 5,8 odsto, koliko je prognozirano u prethodnom izveštaju objavljenom u maju.

OECD očekuje da će svetska ekonomija nastaviti da raste u 2022. godini, predviđajući rast BDP-a od 4,5 odsto, što je za 0,1 procentni poen više u odnosu na prethodnu projekciju. Kada je reč o pojedinačnim zemljama, za Japan se i dalje predviđa da će zabeležiti najslabiji rast BDP-a među Grupom sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7), odnosno rast od 2,5 odsto u 2021. godini, što je za 0,1 procentni poen manje od prethodne projekcije.

U Kini rast od 8,5 odsto; Foto: Profimedia

U 2022. godini, rast BDP-a Japana biće 2,1 odsto, što je za 0,1 procentni poen više u odnosu na raniju projekciju. Izostanak oporavka je, kako je ocenjeno u izveštaju, primećen “u zemljama u razvoju gde su stope vakcinacije niske”.

Dalje se navodi da će delta soj koronavirusa i drugi negativni faktori, poput ograničenja u snabdevanju, s vremenom “olabaviti”, a da će manji globalni privredni rast u drugoj polovini 2021. godine biti nadoknađen “bržim oporavkom” sledeće godine.

I Amerika se malo sporije oporavlja

Pročitajte još

Procene za kinesku ekonomiju ostale su nepromenjene, jer OECD očekuje rast BDP-a Kine od 8,5 odsto u ovoj godini i od 5,8 odsto u idućoj godini.

Predviđa se da će američka ekonomija porasti po stopi od šest odsto u ovoj godini, što je za 0,9 procentnih poena manje u odnosu na prethodni izveštaj, i za 3,9 odsto u 2022. godini, što je povećanje od 0,3 procentna poena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike