Počeli radovi na mađarskoj deonici brze pruge do Beograda: Položen kamen temeljac

15.10.2021

11:01

0

Puštanje u saobraćaj dela pruge Beograd-Novi Sad očekuje se početkom 2022. godine

Počeli radovi na mađarskoj deonici brze pruge do Beograda: Položen kamen temeljac
Tan2021-10-15_121151192_0 - Copyright Tanjug

Polaganjem kamena temeljca ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je sa mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Laslom Palkovičem danas otvorio radove na deonici Šorokšar-Kelebij.

Momirović je naveo da je projekat, kao deo jedinstvene evropske železničke mreže i Koridora 10, od izuzetnog strateškog značaja ne samo za Srbiju i Mađarsku, već predstavlja vezu centralne i južne Evrope.

Tanjug
Polaganje kamena temeljca

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da budem na ovom mestu, 137 godina od kada je prvi voz iz Srbije, iz Beograda, krenuo upravo prema Budimpešti - rekao je Momirović, prenelo je Ministarstvo.

On je izjavio da su najbolji međunarodni odnosi rezultat prijateljstva premijera Mađarske Viktora Orbana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, što je garant ekonomskog, trgovinskog i saobraćajnog prosperiteta dve zemlje.

- Projekat mađarsko-srpske železnice i izgradnja moderne pruge od Budimpešte do Beograda je kruna prijateljstva između Srbije i Mađarske - istakao je Momirović.

Ministar je dodao da se puštanje u saobraćaj dela pruge Beograd-Novi Sad očekuje početkom 2022. godine, kao i da će radovi na pruzi između Novog Sada i Subotice biti dodatno intenzivirani.

Tanjug
 

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ukupna dužina trase od stanice Beograd Centar do državne granice sa Mađarskom je 183,1 kilometar, a projekat se realizuje na tri pod-deonice: Beograd Centar - Stara Pazova, Stara Pazova - Novi Sad i Novi Sad - Subotica - državna granica sa Mađarskom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike