Samo jedno stajanje na pruzi: Srbija i Makedonija će imati zajedničku graničnu stanicu

08.09.2021

09:39 >> 10:33

0

Kako koncept zelenih koridora, koji je na Zapadnom Balkanu osmišljen zbog saobraćajnih zastoja izazvani kovidom-19, građani koji putuju vozom praktično će

Samo jedno stajanje na pruzi: Srbija i Makedonija će imati zajedničku graničnu stanicu
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

„Zeleni koridori“, jedan od najuspešnijih primera regionalne saradnje, u slučaju Srbije i Severne Makedonije dobijaju nadogradnju nau železnici – zajedničku graničnu stanicu.

– Trenutno je u toku implementacija projekta Zajednička železnička stanica za granični prelaz s Republikom Srbijom. Ukupna procenjena vrednost investicije je 5,2 miliona evra – rekao je makedonski ministar saobraćaja i komunikacija, Blagoj Bočvarski.

Bočvarski je na panelu “Javna i privatna ulaganja i konkurentnost”, kako prenosi portal Frontline.mk, objasnio da je projektom predviđena izgradnja nove, moderne zajedničke stanice u skladu sa standardima Evropske unije, u kojoj će biti smešteno službeno osoblje granične policije, carinskih i inspekcijskih službi dve zemlje.

To će omogućiti da se na granici voz ne zadržava dva puta, pri zasebnom ulasku graničnih i carinskih službi.

Pročitajte još:

Takođe će biti nadograđene postojeće zgrade za smeštaj osoblja iz železničke infrastrukture i železničkih prevoznika, do kapaciteta 2.500 kvadrata, a predviđena je i izgradnja novog vodovodnog i kanalizacionog sistema s postrojenjem za prečišćavanje vode, te poboljšanje veze između drumskog i železničkog prelaza izgradnjom novog pristupnog puta, dodao je.

Na panelu je konstatovano da uvođenje “zelenih koridora” za očuvanje trgovinskih tokova u regionu ne samo da je donelo značajne ekonomske koristi, već se pokazalo kao neprocenjivo u rešavanja hitnih potreba stanovništva tokom pandemije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike