Nova merna kola kontrolišu stanje pruga u Srbiji

07.04.2021

12:29 >> 12:48

0

Merna kola, koja je proizvela ruska kompanija Tvema, tokom prethodna četiri meseca prešla su srpskim prugama više od 1.000 kilometara

Nova merna kola kontrolišu stanje pruga u Srbiji
Copyright Promo/Infrastrukture železnica Srbije

Nova merna kola “Infrastrukture železnica Srbije“, koja je proizvela ruska kompanija “Tvema“, tokom prethodna četiri meseca prešla su srpskim prugama više od 1.000 kilometara, sprovodeći probna merenja stanja koloseka, saopštilo je ovo javno preduezeće.

Tokom probnog perioda ispitivane su sve karakteristike ovog, za naše prilike jedinstvenog vozila za kontrolu koloseka, kao što su brzina, kočenje i ponašanja mernih kola na našim prugama, navodi se u saopštenju.

Objašnjava se da šinsko vozilo “sever 1435“, snima i prati tehničke parametre železničkog koloseka, da bi se na osnovu dobijenih informacija konstatovalo stanje pruge i utvrdili svi drugi elementi od značaja za održavanje koloseka.

– Ovo je prvi put nakon četiri decenije da je ”Infrastruktura železnica Srbije” nabavila merna kola za potrebe merenja geometrije koloseka i tehnički nadzor nad srpskim prugama. ”Infrastruktura železnice Srbije” do sada je imala samo jedna merna kola, nabavlena pre punih 40 godina, sa prevaziđenom tehnologijom merenja i sa skromnim tehničkim mogućnostima – naglašava Infrastruktura železnica.

Promo/Infrastrukture železnica Srbije

Pročitajte još

Dodaje se da su do sada uz uspešno testiranje obavljene obuke operatera i mašinovođa.

– Tokom probnih ispitivanja merna kola “sever 1435“ korišćena su na barskoj pruzi do Valjeva, na trasama Beograd – Šid, Beograd – Niš, zatim Niš – Zaječar, Senta – Subotica, kao i na deonici od Beograda preko Pančeva do Tomaševca, Orlovata i Kikinde. Ove nedelje merna kola su prošla i kroz nekoliko beogradskih tunela kako bi se utvrdilo stanje šina i geometrije koloseka – navodi Infrastruktura železnica Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike