MMF bez odluke, šefica Georgijeva još „visi“

09.10.2021

07:15

0

Autor: 24sedam

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda nije smenio direktorku zbog istrage u Svetskoj banci gde je prethodno radila, ali nastavlja da razmatra slučaj

MMF bez odluke, šefica Georgijeva još „visi“
Copyright Kristalina Georgieva; AP Photo/Jens Meyer, File

Izvršni odbor MMF je okončao je sastanak bez odluke o budućnosti direktora Fonda Kristaline Georgijeve, ali je zatražio dodatne informacije o navodima da je ona vršila pritisak na službenike Svetske banke da izmene određene analize u korist Kine, kada je bila na poziciji šefa te međunarodne institucije.

"Značajan napredak"

MMF je saopštio da je Odbor ostvario "značajan napredak" u razmatranju skandala o nameštanju podataka u Svetskoj banci i zatražio "dodatne detalje radi razjašnjenja, s ciljem da ubrzo donese zaključak o ovom pitanju".

U ovom trenutku nije jasno da li će se Odbor ponovo sastati pre početka sastanaka MMF-a i Svetske banke sledeće nedelje, na kojima bi Georgijeva trebala da ima istaknutu ulogu u prezentovanju najnovijih ekonomskih prognoza ove globalne kreditne institucije.

Pojedine evropske zemlje podržale su na maratonskom sastanku ostanak ekonomiste iz Bugarske na čelu MMF-a, navode upućeni izvori.

Drugi su zatražili više vremena za razmatranje neslaganja između navoda Georgijeve i advokatske firme "Vilmer Hejl", koju je Svetska banka angažovala da istraži neregularnosti u podacima iz ranije uticajnih a sada prokaženih izveštaja "Duing biznis liste".

Georgijeva je rekla da je odgovorila na sva pitanja Odbora i da je i dalje na raspolaganju ovom telu.

Ona je odlučno demantovala optužbe, koje se odnose na period kada je bila direktor Svetske banke 2017. godine. Njen advokat tvrdi da su istragom "Vilmer Hejla" prekršena pravila o radu službenika Svetske banke jer nije bila obaveštena o istrazi i nije joj omogućeno da odgovori na optužbe.

Georgijeva je rekla da je odgovorila na sva pitanja odbora i da je na raspolaganju odboru po završetku revizije.

Izvor iz francuskog Ministarstva finansija rekao je Rojtersu da Francuska planira da na sastanku Odbora izrazi podršku Georgijevoj, a to se očekuje i iz Britanije, Nemačke i Italije, kao i iz zemalja Afrike.

Georgijeva je negirala navode iz nezavisnog izveštaja o njenoj navodnoj ulozi o skandalu sa nameštanjem podataka vezanih za Kinu u vreme dok je bila izvršni direktor Svetske banke, navodeći da u njima ima "fundamentalnih grešaka" i "zamena teza".

Advokatska kuća je osporila ovu tvrdnju, a slučaj „umešana“ Kina nije komentarisala zaključke iz izveštaja.

Ona je optužila kancelariju bivšeg predsednika Svetske banke, Džima Jonga Kima, za manipulacije, tvrdeći da je njegova kancelarija predložila da se podaci Hong Konga uključe u rejting Kine u godišnjoj "Duing biznis listi" za 2018. godinu, kako bi Kina bila na sedmom mestu.

U izveštaju istražilaca se navodi da su čelnici Svetske banke, uključujući Georgijevu, izvršili "neprikladan pritisak" na svoje zaposlene kako bi poboljšali rang Kine u izveštaju banke "Duing biznis 2018".

Izveštaj je izazvao zabrinutost zbog uticaja Kine na Svetsku banku, prosuđivanja i odlučivanja Georgijeve i tadašnjeg predsednika Svetske banke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike