Kinezi ukidaju povlašćene cene struje: Sve firme će energiju kupovati na tržištu

12.10.2021

09:06

0

Kineski državni planer, Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC), saopštio je danas da će u potpunosti liberalizovati cene električne energije

Kinezi ukidaju povlašćene cene struje: Sve firme će energiju kupovati na tržištu
Copyright Profimedia

Sva električna energija koja se dobija iz uglja će biti dostupna samo preko slobodnih cena, a svi industrijski i komercijalni korisnici moraće da kupuju struju na tržištu.

Kina iz uglja dobija čak 65 odsto struje, iz instalisanih 1.040 gigavata termoelektrana, iako ima čak 900 gigavata inastalisanih obnovljivih izvora (solarnih 252 GV i 281 iz vetra).

Ne navodeći konkretan vremenski okvir u kojem će ta odluka početi da se primenjuje, NDCR je poručio da će se 100 odsto električne energije proizvedene iz uglja prodavati po tržišnoj ceni, umesto sadašnjih 70 procenata, prenosi Rojters.

Svi industrijski i komercijalni potrošači moraće "što je pre moguće" da pređu na kupovinu električne energije na tržištu ili preko agenata za snabdevanje električne mreže, u odnosu na sadašnjih 44 posto koji struju kupuju direktno na tržištu. Drugi aktuelni kupci će plaćati fiksnu cenu struje.

Ovo je najnovija u nizu odluka, u nastojanju Pekinga da se izbori sa energetskom krizom koja je zahvatila drugu po veličini svetsku ekonomiju, za koju se predviđa da će trajati do kraja godine.

Indija naložila da se povećaju isporuke struje Delhiju

Koliki je problem sa nedostatkom struje širom Azije pokazuje i vest da je indijsko Ministarstvo energetike objavilo danas da je izdalo nalog najvećim proizvođačima električne energije u zemlji, državnom NTPC-u i korporaciji „Damodar Vejel“ (DVC), da prestonici Delhi isporučuju svu električnu energiju koju imaju na raspolaganju.

U subotu je izdato upozorenje na potencijalnu krizu s električnom energijom u glavnom gradu Indije zbog nedostatka uglja, što je već izazvalo restrikcije struje u nekim istočnim i severnim državama te zemlje.

Analitičari i trgovci procenjuju pad industrijske potrošnje električne energije od 12 posto u četvrtom kvartalu ove godine, jer se očekuje da će snabdevanje ugljem ove zime biti nedovoljno.

- Reforma politike cena struje osmišljena je tako da odražava potražnju i potrošnju energije, i da u određenoj meri ublaži operativne teškoće elektroenergetskih kompanija i podstakne elektrane da povećaju snabdevanje električnom energijom - izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Peng Šaozong, zvaničnik iz NDRC-a.

Kineski državni savet je u petak saopštio da će dozvoliti da cene električne energije iz uglja osciliraju do 20 posto u odnosu na bazne nivoe, proširujući taj raspon u odnosu na prethodna ograničenja, kako bi se obuzdala velika potrošnja struje.

Kineska reforma cena energije neće imati uticaj na indeks potrošačkih cena (CPI) i u ograničenoj meri će se odraziti na druge ekonomske pokazatelje, rekao je Peng.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike