Nesvrstani - prilika za obnavljanje ekonomskih veza: Šansa da povećamo izvoz, posebno hrane i IT usluga

12.10.2021

18:22

0

U kojoj meri je skup Pokreta nesvrstanih koji je održan u Beogradu podstakao obnavljanje ekonomske saradnje Srbije i država članica

Nesvrstani - prilika za obnavljanje ekonomskih veza: Šansa da povećamo izvoz, posebno hrane i IT usluga
Nesvrstani - Copyright 24sedam

Jubilarni skup u Beogradu povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, koji je danas završen, bio je prilika i za obnavljanje ekonomskih veza i jačanje ekonomske saradnje Srbije i država članica. To je odlična prilika za našu privredu da obnovi nekadašnje dominantne pozicije na velikim tržištima koja i dalje predstavljaju ogroman potencijal, posebno za saradnju u oblasti poljoprivrede, ali i građevinarstva i IT industrije, smatraju ekonomski stručnjaci.

- Poslovni forum, koji organizuje Privredna komora Srbije, prilika je da se naši privrednici još jednom upoznaju sa značajem vanevropskih tržišta, za plasman proizvoda domaće industrije i transfer znanja i tehnologija u oblasti industrije i građevinarstva, a posebno u sektoru informacionih tehnologija, jer su mnoge od zemalja ovog Pokreta na početku digitalizacije privrede - istakao je Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i internacionalizaciju PKS.

Finansijski vrlo moćne zemlje

Prema njegovim rečima, Samit predstavlja priliku da se i članice Pokreta nesvrstanih informišu o privrednom potencijalu Srbije.

- Treba imati u vidu da tržište Nesvrstanih sada karakteriše relativno visoka konkurencija u okviru koje se takmiče velike svetske privrede. Među članicama Pokreta ima i finansijski vrlo moćnih zemalja, primarno sa Bliskog Istoka i Jugoistočne Azije, i mogu se posmatrati kao potencijalni partneri za ulaganje u Srbiji - dodao je Stanić.

Da je Samit svakako prilika za bliske kontakte i obnavljanje saradnje Srbije i država članica Pokreta nesvrstanih, smatra i Ivan Nikolić, naučni saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu.

- Ranije smo bili prepoznatljivi po Titu, pa ne bi bilo loše da se to na neki način obnovi, da se uspostave veze koje smo imali ranije, posebno sa zemljama afričkog kontinenta. To tržište nije iskorišćeno u odnosu na potencijal – kaže za 24sedam Nikolić.

On naglašava da su nam tu posebno zanimljive centralne i severno-afričke zemlje, i to mnogo više od ostalih.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Srbija bi tamo mogla da plasira proizvode prehrambene industrije, dok su ove zemlje izvoznici sirovina. Tako smo, na primer, sa Angolom imali koncesiju na naftu – ističe Nikolić.

Prema njegovim rečima, Samit u Beogradu je prilika da se ozbiljno krene s radom na tom polju.

- Dobro je da u kratkom roku prilagodimo naše kapacitete novim zahtevima iz ovih zemalja. Ipak, to ne ide tako brzo, pa će biti potrebno vreme – kaže Nikolić.

Poziv i za ulaganje u Srbiju

I ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je na otvaranju Foruma da tradicionalno dobri odnosi zemalja članica Pokreta nesvrstanih predstavljaju osnovu za dalje povezivanje naših privreda i otvaraju prostor za uravnoteženiji ekonomski rast i razvoj na globalnom planu.

- Udruživanje zemalja u okviru Pokreta nije zasnivano isključivo na političkom i ekonomskom planu, već i na jačanju njihove saradnje u oblasti investicija, obrazovanja, turizma, zdravstva i kulture. Nastavljajući politiku međusobnog uvažavanja i prijateljstva, Srbija je danas spona između Istoka i Zapada, zemlja koja jednako tretira svoje ekonomske partnere, i teži da svim svojim kapacitetima da doprinos globalnom prosperitetu i miru, u izazovnim okolnostima savremenog sveta – navela je ministarka.

O investicionom potencijalu Srbije govorio je i Nemanja Jevtović iz Razvojne agencije Srbije (RAS) koji je ukazao na mogućnosti ulaganja u Srbiju, posebno u sektoru poljoprivrede, turizma, automobilske industrije i nekretnina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: S. G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike