Jugoslavija je moj drugi dom: Učesnici Samita nesvrstanih stigli u Beograd, među njima i Naserov sin

10.10.2021

09:01

0

Dolazak na konferenciju u Beograd potvrdilo je više od 100 delegacija, a oko 45 njih predvodiće ministri spoljnih poslova

Jugoslavija je moj drugi dom: Učesnici Samita nesvrstanih stigli u Beograd, među njima i Naserov sin
Tan2021-10-10_10151370_10 - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Delegacije učesnika kojim se obeležava 60. godišnjica Pokreta nesvrstanosti, među kojima je i sin nekadašnjeg predsednika Egipta i jednog od osnivača Pokreta Gamala Nasera, stigle su na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održaće danas, u Palati Srbija, niz bilateralnih sastanaka sa više šefova diplomatija nesvrstanih zemalja, a ovaj skup nesvrstanih zemalja je ocenio kao veliki uspeh Srbije i najveći u nekoliko decenija.

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je da se skupom u Beogradu, taj pokret "vratio u svoje rodno mesto".

On je istakao da se već sada može reći da će taj skup biti veoma uspešan, s obzirom da će se u Beogradu, uprkos pandemiji korona virusa, okupiti predstavnici više od 100 zemalja, sa više od 40 ministara inostranih poslova.

-To su predstavnici onih istih država koje u dobroj meri nekadašnju Jugoslaviju poistovećuju sa Titom i Beogradom. Tito više nije živ, ali je Beograd i dalje simbol borbe za slobodu tog dela sveta, rekao je Selaković u intervjuu za današnju "Politiku".

On je podsetio da Srbija danas uspeva da samostalno i suvereno donosi odluke, kao i da ponovo stiče međunarodni ugled i dobija priliku da razgovara sa stranim partnerima.

-Među zemljama iz Pokreta nesvrstanih su i one države koje su 1992. godine među retkima pružile poršku SR Jugoslaviji i Srbiji, usprotivile se uvođenju sankcija i suspenziji članstva naše zemlje u UN. To srpski narod ne sme da zaboravi, rekao je Selaković.

Naserov sin: Čast je učestvovati na konferenciji Pokreta

Abdelhakim Gamal Abdel Naser, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera, istakao je danas da je velika čast za njega što ima priliku da učestvuje na komemorativnom skupu povodom 60 godina od osnivanja Pokreta u Beogradu.

-Veliko je zadovoljstvo za mene što sam danas ovde, Jugoslavija je moj drugi dom. Velika je čast što ću prisustvovati konferenciji Pokreta nesvrstanih na čijoj prvoj konferenciji je bio moj otac pre 60 godina, kazao je Tanjugu Abdelhakim Gamal Abdel Naser po dolasku na aerodrom Nikola Tesla.

Tanjug/Sava Radovanović
Abdelhakim Gamal Abdel Naser

Kako kaže, velika mu je čast da prisustvuje konferenciji upravo u trenutku kada se mnoge zemlje u svetu suočavaju sa različitim problemima.

On je, takođe, ukazao na značaj koji Pokret nesvrstanih ima za afričke zemlje.

Domaćini Srbija i Azerbejdžan

Među delegacijama su ministri spoljnih poslova Sudana i Palestine, Marjam Almahadi i Riald Malki, asistent ministra spoljnih poslova Egipta Ehab Badavej, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Libije Mohamed Isa, pomoćnik ministra spoljnih poslova Arapske lige Ahmed Khatabi, ambasador pri UN Kube Pedro Kvesta. Takođe, u Beograd su stigli i zamenik ministra spoljnih poslova Tadžikistana Husejin Mahmurad, prvi zamenik ministra spoljnih poslova Uzbekistana Farhad Arziev, kao i generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Singapura Li Long. Na aerodromu ih je dočekao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović.

Dolazak na konferenciju u Beograd potvrdilo je više od 100 delegacija, a oko 45 njih predvodiće minisitri spoljnih poslova. Na najvećem multilateralnom skupu u Evropi ove godine, očekuje se i učešće nekoliko predsednika i premijera.

Domaćini Samita, koji će u ponedeljak i utorak biti održani na Sajmu, su Srbija i Azerbejdžan, a Beograd svoje goste dočekuje, kao i pre šest decenija, sa zastavama svih zemalja učesnica koje se mogu videti duž auto-puta, ali i u centru grada.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K./Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike