U Beograd je stigao cenjeni gost, njegov otac je sa Titom osnovao Pokret nesvrstanih

10.10.2021

16:44

0

Domaćini Samita su Srbija i Azerbejdžan, a Beograd goste dočekuje, kao i pre šest decenija, sa zastavama svih zemalja učesnica duž auto-puta i u centru grada

U Beograd je stigao cenjeni gost, njegov otac je sa Titom osnovao Pokret nesvrstanih
Prvi sastanak Tita i Nasera na Galebu januara 1955. godine Wikipedia - Copyright Wikipedia

Samit kojim će biti obeleženo šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja održava se u Beogradu sutra i prekosutra. U glavnom gradu Srbije u naredna dva dana okupiće se zvaničnici više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija.

Poseban gost je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

TANJUG/ Sava Radovanović
 

Pre šest decenija, lideri 25 zemalja afirmisali su ideju ostvarivanja protivteže u tada blokovski podeljenom svetu. Domaćini skupa, u sećanje na Samit koji je 1. septembra 1961. godine održan u glavnom gradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan.

Predstojeći skup prilika je da se zemljama koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta pruži novi podsticaj. Samit nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odluke, ali je način da svi pokažu da se sećaju beogradske konferencije pre 60 godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta.

Abdelhakim Gamal Abdel Naser, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera, istakao je da je velika čast za njega što ima priliku da sutra i prekosutra u Beogradu učestvuje na skupu povodom 60 godina od osnivanja Pokreta.

Izložba u Konaku kneginje Ljubice Tanjug/Sava Radovanović
Abdelhakim Gamal Abdel Naser

- Veliko je zadovoljstvo za mene što sam danas ovde, Jugoslavija je moj drugi dom. Velika je čast što ću prisustvovati konferenciji Pokreta nesvrstanih na čijoj prvoj konferenciji je bio moj otac pre 60 godina - kazao je Abdelhakim Gamal Abdel Naser po dolasku na aerodrom "Nikola Tesla".

Kako kaže, velika mu je čast što prisustvuje konferenciji upravo u trenutku kada se mnoge zemlje u svetu suočavaju sa različitim problemima.

Gamal Abdel Naser (1918-1970) bio je egipatski vojnik i predsednik.

Wikipedia/Stevan Kragujević
Gamal Abdel Naser

Jedan od najznačajnijih njegovih poteza u spoljnoj politici, ali i za svetski mir, jeste stvaranje Pokreta nesvrstanih. Naser se 1956. godine sastao na Brionima sa Josipom Brozom Titom, predsednikom SFRJ, i Džavaharlalom Nehruom, indijskim premijerom. Trojica vođa dogovarali su ideju o nastanku trećeg „bloka“ (uz Varšavski pakt i NATO).

Trojica vođa su 19. jula 1956, tokom sastanka, potpisala dokument poznat kao Brionska izjava, kojim je zvanično formiran Pokret nesvrstanih. Prema mišljenu mnogih istoričara, Naser, baš zbog učešća u razvoju Pokreta, smatran je jednim od najboljih političara 20. veka.

Naser je bio oženjen Tahiom Kazem, kćerkom skromnog Iranca. Imali su petoro dece, tri sina i dve kćeri: Halid, Abdel Hakeem, Abdel Hameed, Hoda i Mona.

Ambasador Egipta Amr Alguvejli ocenjuje da bi Pokret nesvrstanih, a samim tim i ceo svet, bio drugačiji bez Beograda i Kaira.

Prema njegovim rečima, organizovanjem Samita u znak sećanja na 1. septembar 1961. godine i prvu konferenciju Pokreta nesvrstanih ne slavi se samo istorija, već se stvara vizija budućnosti Pokreta koji, iako nije tako vidljiv, i dalje ima značajnu ulogu u svetu.

- Jasno je da nema lidera kao što su bili Tito, Naser i Nehru, koji su ga učinili izuzetnim, ali to ne znači da misija Pokreta, iako u drugačijoj formi i okruženju, nije efektivna - rekao je ambasador.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I. K.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike