Putin uputio poruku učesnicima Pokreta nesvrstanih: "Imate veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima"

11.10.2021

08:59

0

Autor: M. P.

On je ocenio da posmatračka uloga Rusije otvara nove mogućnosti za saradnju u rešavanju regionalnih i svetskih pitanja

Putin uputio poruku učesnicima Pokreta nesvrstanih:  "Imate veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima"
profimedia-0447826848 - Copyright Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je učesnicima skupa u Beogradu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih da je pozitivni potencijal te organizacije danas od posebnog značaja imajući u vidu turbulentnu situaciju u svetu.

Putin je u telegramu učesnicima istakao da Pokret nesvrstanih ima veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima, da dosledno insistira na principu ravnopravnosti država, uvažavanju suvereniteta i zakonitih interesa, a takođe se zalaže za konstruktivni multilateralni dijalog strogo u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, prenosi RIA Novosti.

- Danas, kada je situacija u svetu sve turbulentnija i kada čovečanstvo mora da se suoči sa narastajućim brojem pretnji i izazova, pozitivni potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban - naveo je predsednik Rusije.

On je ukazao da je važno da se ta autoritativna i reprezentativna organizacija aktivno uključi u rešavanje kriznih situacija, dajući suštinski doprinos kolektivnim naporima za izgradnju demokratičnijeg i stabilnijeg svetskog poretka, jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja među članicama međunarodne zajednice.

Ruski predsednik je podsetio da je Rusija nedavno dobila status posmatrača u Pokretu nesvrstanih i ocenio da to otvara nove mogućnosti za saradnju u rešavanju regionalnih i svetski pitanja, u osiguravanje bezbednosti i održivog razvoja u celom svetu.

Putin je učesnicima skupa poželeo uspešan rad.

Rusiju na skupu u Beogradu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike