Susret sa prijateljima: Predsednik Vučić poželeo dobrodošlicu nesvrstanim zemljama (FOTO)

10.10.2021

11:40

0

Na poslovima obezbeđenja manifestacije biće angažovano 3.243 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova

Susret sa prijateljima: Predsednik Vučić poželeo dobrodošlicu nesvrstanim zemljama (FOTO)
Aleksandar Vučić Instagram buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je poruku povodom velikog skupa koji se održava u Beogradu povodom 60. godišnjice pokreta nesvrstanih.

-Kišni dan u Beogradu, ali dan za ponos Srbije. Pre 60 godina nesvrstani su se okupili u Beogradu, danas je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta. Srećan sam što se nalazim na čelu Srbije koja je mogla i imala snage da organizuje ovako veličanstven skup, kazao je predsednik Vučić u snimku objavljenom na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Predsednik je potom poželeo dobrodošlicu predstavnicima nesvrstanih zemalja.

Predsednik Srbije primio je danas ministra spoljnih poslova Republike Irak Fuada Huseina, koji predvodi delegaciju svoje zemlje na obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja i koji je preneo pozdrave iračkog državnog vrha.

Predsednik Vučić je ministru Huseinu rekao da srpski narod gaji iskreno prijateljstvo prema iračkom narodu, što se odražava kroz višedecenijske dobre bilateralne odnose, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Tanjug/Tara Radovanović
Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Palestine Riadom al Malikijem

Vučić je zahvalio na podršci koju Irak pruža celovitosti i suverenitetu Srbije i dodao da Srbija, sa svoje strane, podržava suverenitet i celovitost Iraka.

Dvojica sagovornika su konstatovali da postoji obostrani interes za povećanjem ekonomske saradnje i trgovinske razmene, izrazivši nadu da će uskoro biti zaključen novi Sporazum o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji između Srbije i Iraka, koji će dati podstrek razvoju jačih veza u različitim oblastima, poput poljoprivrede, građevinarstva, zdravstva i farmaceutske industrije.

Predsednik Vučić je podsetio na pređašnja iskustva srpsko-iračke saradnje, a ministar Husein je pozvao srpske kompanije da učestvuju u ponovnoj izgradnji iračkih kapaciteta u različitim oblastima i pomognu diversifikaciju ekonomije te zemlje.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno obnoviti rad Mešovitog komiteta za saradnju i uspostaviti kontakte između predstavnika poslovnog i društvenog života Srbije i Iraka, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije razgovarao je danas i sa kuvajtskim ministrom spoljnih poslova Ahmedom Naserom Al-Mohamed Al-Ahmed Al-Džaber Al Sabahom i izrazio zadovoljstvo zbog njegovog učešća na skupu posvećenom 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih zemalja.

 

 

Vučić je tom prilikom konstatovao da je poseta ministra Al Sabaha prva poseta jednog šefa kuvajtske diplomatije Beogradu u novije doba, jer posete na nivou ministra spoljnih poslova nije bilo još od postojanja SFRJ, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Ministar Al Sabah preneo je pozdrave emira Kuvajta, koga je predsednik Vučić pozvao da poseti Srbiju. Vučić i Al Sabah saglasili su se da bi češća razmena poseta zvaničnika dveju zemalja doprinela tome da Srbija i Kuvajt jasnije sagledaju mogućnosti za saradnju, posebno ekonomsku, koja je trenutno daleko ispod realnih mogućnosti i ne odražava dobre odnose dveju zemalja.

Kako se navodi, s tim u vezi su naglasili značaj obnavljanja rada Mešovite komisije za saradnju, a ministar Al Sabah je izneo konkretne predloge za saradnju, koji su, kako je rekao, proistekli iz novih okolnosti koje je donela aktuelna pandemija, a to su oblast zdravstva, poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i obrazovanje i IT sektor i sektor veštačke inteligencije.

Takođe, dogovoreno je da je u vezi toga pripremi mapa puta saradnje.

Ministar Al Sabah je podsetio da je čuvene vodotornjeve, simbol modernog Kuvajta, izgradila kompanija iz Srbije i rekao da se nada da će još takvih simbola obeležiti istorijske veze dveju zemalja.

Predsednik Srbije primio je danas ministra spoljnih poslova Nepala Narajana Kadku, sa kojim se saglasio da bi Pokret nesvrstanih zemalja trebalo da ojača svoj uticaj u svetu.

Predsednik Vučić i ministar Kadka su istakli da je Pokret nesvrstanih zemalja danas možda i važniji nego što je bio pre 60 godina i da zemlje iz tog kruga treba da se međusobno podržavaju, zalažući se za snagu multilateralizma.

Tanjug/Tara Radovanović
Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Nepala Narajanom Khadkom

Prenoseći pozdrave rukovodstva Nepala i poziv za zvaničnu posetu toj zemlji, ministar Kadka je potvrdio poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, saopštila je Služba za saradnu sa medijima predsednia Srbije.

Predsednik Vučić je zahvalio šefu nepalske diplomatije Kadki na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, s čim u vezi je ministar Kadka istakao zalaganje svoje zemlje za rešavanje svih otvorenih pitanja kroz dijalog.

Dvojica sagovornika su konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Nepala tradicionalno prijateljski, izgrađeni na temelju međusobnog poštovanja, sa značajnim prostorom za dalje razvijanje političkog dijaloga.

Saglasili su se da je potrebno jačanje ugovorno-pravnog okvira, kao osnove za produbljivanje saradnje, posebno ekonomske, za šta postoji obostrana spremnost.

Predsednik Vučić je podsetio na uspešnu nepalsku investiciju u Srbiji, fabriku testenine u Rumi.

Samit nesvrstanih - svet se ponovo okuplja u Beogradu

U glavnom gradu Srbije u naredna dva dana okupiće se više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija, a među učesnicima su i predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Domaćini skupa, koji će biti održan na Beogradskom sajmu, u sećanje na Samit koji je 1. septembra 1961.godine održan u glavnom gradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan.

Pre šest decenija, lideri 25 zemalja afirmisali su ideju ostvarivanja protivteže u tada blokovski podeljenom svetu.

U prethodnih 60 godina svet se značajno promenio, ali su podele, ipak, ostale, pa je predstojeći skup prilika da se ideji zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta, pruži novi podsticaj.

Samit nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odkuke, ali je način da svi pokažu da se sećaju beogradske konferencije pre 60 godina.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, skup će biti i dobra prilika da sa zemljama koje će biti predstavljene razvijamo privrednu saradnju.

On je poručio da strateški i suštinski cilj Srbije ostaje članstvo u EU, ali da se Beograd ne odriče tradicionalnih prijatelja - Rusije, Kine i Pokreta nesvrstanih.

TANJUG/ Sava Radovanović
 

Beograd će ugostiti više od 550 učesnika, a najveći broj delegacija stiže danas u srpsku prestonicu.

Na Beogradskom sajmu sve je spremno na veliki događaj, a obavljaju se još samo poslednje pripreme.

Ispred sale u kojoj će se održati plenarno zasedanje, vijore se zastave svih zemalja učesnica, uz fotografije iz doba rađanja ideje o Pokretu nesvrstanih, kao i veliki bilbord, na kojem su, uz fotografiju Skupštine Srbije, gde su prvi put zasedali, likovi nekada važnih figura tog pokreta, Tita, Sukarna, Nasera, Nehrua i Nkrume.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Planirano je da skup otvore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžan Ilham Alijev, a u uvodnom delu skupa predviđeno je i video obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kao i uživo obraćanje aktuelnog predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida.

Plenarni deo sa obraćanjima svih delegacija trajaće dva dana, dok će se paralelno odvijati i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srb

Na marginima skupa, predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i drugi zvaničnici imaće niz bilateralnih sastanaka sa šefovima stranih delegacija.

Inače, osnovni principi Pokreta nesvrstanih, koje su činile mahom afričke i azijske zemlje jesu: uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta; uzajamno nenapadanje; uzajamno nemešanje u unutrašnje poslove; jednakost i uzajamna korist i miroljubiva koegzistencija.

Beograd spremno dočekuje ovaj veliki skup, a ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavilo je da će on biti organizovan i obezbeđen na najvišem nivou.

 

Na poslovima obezbeđenja manifestacije biće angažovano 3.243 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Radno vreme maloprodajnih objekata i restorana po odluci gradskog štab za vanredne situacije produženo je od subote do srede, 13. oktobra, do ponoći zbog velikog broja gostiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike