Čobani preči od „zelene“ struje: Uzgajivači irvasa će srušiti 151 vetroturbinu

12.10.2021

09:21

0

Norveški Vrhovni sud presudio je da dve vetroelektrane izgrađene na zapadu zemlje krše prava laponskih uzgajivača irvasa jer ulaze u pašnjake

Čobani preči od „zelene“ struje: Uzgajivači irvasa će srušiti 151 vetroturbinu
reindeer-gab685c040_1280 - Copyright Pixabay/ Наталья Коллегова

Nakon presude Vrhovnog suda, u kome je potvrđeno pravo norveških čobana na tradicionalni uzgoj koji su omele šume vetrogeneratora, advokati laponskih stočara kažu da će to dovesti do uklanjanja 151 turbine čije je postavljanje na poluostrvu Fosenu završeno 2020. godine.

Te turbine su deo najvećeg kopnenog energetskog parka vetroelektrana u Evropi, projekta od 1,3 milijarde dolara ali, kao i svi drugi vetrogeneratori prave veliku buku i vibracije koje smetaju živom svetu, a posebno životinjama i pticama.

"Ako je nezakonito, mora da se ruši"

- Njihova je izgradnja proglašena nezakonitom i nastavak njihovog rada bio bi nezakonit - istakao je za agenciju Frans pres Andreas Broner, predstavnik uzgajivača irvasa koji su smatrali da su oštećeni gradnjom jedne od tih dveju vetroelektrana, prenosi "Jutarnji list".

Norveško ministarstvo nafte i energetike koje je izdalo dozvole za eksproprijaciju zemljišta i gradnju i ocenilo je da "presuda Vrhovnog suda zahteva da se razjasni situacija".

Vrhovni sud je ocenio da je izdavanjem dozvola za korišćenje zemljišta i za upotrebu 151 turbine prekršena Međunarodna konvencija o građanskim i o političkim pravima.

- U zemljama u kojima žive etničke, verske i jezične manjine, njihovim se pripadnicima ne sme uskratiti pravo da zajedno s ostalim pripadnicima njihove zajednice neguju svoju kulturu, ispovedaju i praktikuju svoju veru i koriste se svojim jezikom - piše u članu 27 te UN konvencije.

Uzgajanje irvasa kojima se Laponci, ili Sami kako oni sebe zovu,, bave od pamtiveka, oblik je zaštićene kulturne prakse, odlučilo je najviše sudsko telo te skandinavske zemlje.

Laponci žive na severu Švedske, Finske, Norveške i Rusije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike