Norvežani se uključuju u gradnju vetroelektrana u Srbiji

19.01.2021

09:38

0

WV Internešenal i NBT će razviti i izgraditi vetroelektrane u skladu sa međunarodnim standardima

Norvežani se uključuju u gradnju vetroelektrana u Srbiji
Copyright Vitor Bitencourt Silva/Pixabay

Norveška kompanija NBT, koja investira u vetroelektrane velike snage, postala je partner preduzeća WV Internešenal u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 MW.

U zajedničkom saopštenju dve kompanije navodi se da će NBT, čije je sedište u Oslu , na srpskom tržištu nastupati pod imenom WV-NBT Srbija.

Budući da stalno razmatra prilike za projekte na tržištima u razvoju, NBT je prepoznao Srbiju kao pouzdano okruženje za zelenu energiju i odlučio da udruži snage sa kompanijom WV Internešenal kako bi zajednički realizovali portfolio projekata.

Cilj je da se do 2026. godine pusti u rad 800 MW vetroelektrana, a prvih 168 MW će biti na mreži već 2023.

WV Internešenal i NBT će razviti i izgraditi vetroelektrane u skladu sa međunarodnim standardima koji odgovaraju zahtevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ekvatorskim principima.

Pročitajte još

Vetroelektrane će značajno doprineti privrednom razvoju, doneti značajne poreske prihode, obezbediti do dve hiljade radnih mesta tokom izgradnje i imati trajan ekonomski uticaj čak i nakon završetka izgradnje.

Takođe, ovi projekti će značajno povećati udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u Srbiji, što je jedan od najvažnijih ciljeva energetskog sektora Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike