Bor dobija solarnu elektranu: Prva te snage i po najvišim ekološkim standardima

03.10.2021

07:54

0

Autor: J. S. J.

Investicija vredna 40 miliona evra, obezbediće radna mesta za domaće stručnjake koji će raditi na projektu zajedno sa kolegama iz inostranstva

Bor dobija solarnu elektranu: Prva te snage i po najvišim ekološkim standardima
Copyright Profimedia

Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, zajedno sa još dve kompanije (jednom beogradskom i jednom švajcarskom), potpisale su Ugovor o zajedničkom Projektu razvoja i izgradnje solarne elektrane od 56 MW u Boru.

Ovo će biti prva solarna elektrana te snage u Srbiji i ona biće izgrađena po najvišim ekološkim standardima, na prostoru ugrožene ekološke zone rudarskog otpada koja će biti pretvorena u solarni ekološki park, piše "Blic."

Investicija vredna 40 miliona evra, obezbediće radna mesta za domaće stručnjake koji će raditi na projektu zajedno sa kolegama iz inostranstva. Početak radova na izgradnji planiran je za 2022.godinu. Implementacijom ovog Projekta, Bor i okolina će dobiti značajan izvor električne energije dobijene bez emisije ugljen dioksida.

Osim toga što će dobijena energija biti zelena, a vazduh čistiji, solarna elektrana će biti izgrađena na zemljištu koje je degradirano, nema upotrebnu vrednost i do sada je stajalo neiskorišćeno. U pitanju je lokacija koje je poznata kao „Visoki planiri“ – odlagalište jalovine sa rudničkih kopova u Boru. To je veštački stvoreno neplodno zemljište koje je idealna lokacija za postavljanje solarnih panela, zahvaljujući položaju i izloženosti sunc

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike