EIB uložila pet milijardi evra u srpsku ekonomiju, najviše za transportni i privatni sektor

13.09.2021

13:02

0

EIB se u okviru Tima Evrope obavezala i da će uložiti 1,7 milijardi evra za oporavak od pandemije za region

EIB uložila pet milijardi evra u srpsku ekonomiju, najviše za transportni i privatni sektor
Copyright Foto: Profimedia

Samo tokom ove godine Evropska investiciona banka (EIB) i zemlje Zapadnog Balkana potpisale su projekte ukupne vrednosti od 600 miliona evra, a kao banka EU, EIB se u okviru Tima Evrope obavezala da će uložiti 1,7 milijardi evra za oporavak od pandemije za region, izjavila je danas potpredsednica EIB za Zapadni Balkan Lijana Pavlova.

Ona je za Tanjug rekla da su ponosni što su ispunili svoje obećanje i već uložili 1,7 milijardi evra koliko je najavljeno.

Pročitajte još

Pavlova je istakla da je ta institucija u poslednjih 10 godina uložila pet milijardi evra u podršku srpske ekonomije, a najviše za transportni i privatni sektor.

Različit uticaj pandemije

Na pitanje da li smatra da se region oporavlja od korona krize, Pavlova navodi da su kompanije i biznisi kako u ovom regionu, tako i svuda u svetu, ozbiljno pogođeni pandemijom, a najviše mala i srednja preduzeća. Dodaje da njihove analize pokazuju da su mnoge kompanije privremeno prestale da rade i iznela podatak da je u Srbiji to učinilo 19 odsto preduzeća, dok je u Albaniji čak 60 odsto.

– U regionu vidimo da pandemija ima različiti uticaj, ali vidimo i pozitivne znake. Već ove godine ekonomije su počele da se oporavljaju. Ima različitih predviđanja, ali i pozitivnih stepena poboljšanja stabilnosti ekonomija u regionu – istakla je Pavlova.

Govoreći o prognozama privrednog rasta za Srbiju ove godine, Pavlova je kazala da EIB procenjuje da će u Srbiji biti najveći rast koji se očekuje u rasponu od pet do 6,5 odsto.

– Evropska komisija predviđa rast od oko pet odsto, MMF šest odsto, a Narodna banka Srbije 6,5 odsto. Trend je generalno pozitivan, ide u dobrom pravcu i ohrabrujuće je da su mere koje je uvela Vlada i globalna podrška EU kao deo Tima Evrope omogućile brz oporavak zemlje i regiona – ukazala je Pavlova.

U srpska preduzeća 380 miliona evra

Na pitanje koliko je EIB sredstava uložio u srpski privatni sektor, Pavlova kaže da je ta institucija od 2009. investirala u naš privatni sektor više od 2,2 milijardi evra.

Pročitajte još

Ona ističe da su u 2020. godini već odobrili 90 miliona evra za komercijalne banke kako bi podržali mala preduzeća i dodala da su do sada uložili 380 miliona evra od početka krize za privatni sektora kroz različite investicije – 200 miliona za Razvojni fond Srbije i 90 miliona za komercijalne banke koje će se plasirati malim i srednjim preduzećima.

– Dakle, od početka pandemije uložili smo 380 miliona evra u srpska preduzeća – navela je Pavlova.

Govoreći o zelenim projektima, Pavlova je istakla da je EIB i klimatska banka EU i da je za njih podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji prioritet u finansiranju i podršci Zapadnom Balkanu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike