Neće biti kineskog Leman bradersa: Evergrande se nagodio sa investitorima

22.09.2021

08:13 >> 08:26

0

Druga po veličina kineska firma za igradnju nekretnina izbegla je bankrot

Neće biti kineskog Leman bradersa: Evergrande se nagodio sa investitorima
Copyright Stambeno poslovni kompleks koji gradi Evergrande u Kini;: Foto: AP Photo/Andy Wong

Centrala kineske “Evergrande grupe” saopštila je danas da je postigla dogovor sa vlasnicima obveznica o izmirenju obaveze plaćanja kamata, što je doprinelo smirivanju bojazni od neizvršenja obaveza koje bi moglo da izazove ozbiljne posledice u Kini i globalni finansijski haos.

Berze pozdravile dogovor
Na vest o dogovoru odmah su reagovali i investitori na svetskim berzama. Akcije i američki fjučersi su danas porasli, a skok akcija dogodio se i u Parizu, Frankfurtu i Šangaju, dok su berzanski indeksi u Tokiju registrovali pad, prenosi agencija AP.
Nemački indeks DAKS je porastao za 0,6 odsto na 15.444,30 poena, pariski KAK 40 za 1,2 odsto na 6.630,19 poena, a londonski FTSE za 0,9 odsto na 7.042,98 poena.
Američki fjučersi su takođe porasli, pri čemu su fjučersi vezani za indeks S&P 500 skočili za 0,4 odsto.
Prinosi na 10-godišnje američke obveznice su se stabilizovali na 1,33 odsto, što je porast u odnosu na jučerašnjih 1,32 odsto.
U Aziji, međutim, akcije na Tokijskoj berzi su pale, ali su ostali regionalni berzanski indeksi uglavnom bili u porastu, umanjujući tako ranije gubitke.

Kineska centralna banka je, takođe, “ubrizgala” vrednost od 14 milijardi dolara u bankarski sistem kao znak podrške, a kineska finansijska tržišta ponovo su se otvorila i stabilizovala nakon dvodnevne pauze tokom Festivala sredine jeseni, prenosi agencija Rojters.

Kompanija “Hengda rilestejt grup”, glavna podružnica “Evergrande grupe”, navela je u saopštenju da će isplatiti kamatni kupon na obveznicu sa rokom dospeća u septembru 2025. godine, dodajući da je ta obveznica “već rešena kroz privatne pregovore”.

Kompanija bi do sutra trebalo da plati 36 miliona dolara kamate na obveznicu.

“Evergrande” međutim nije pomenuo isplatu kamate na dolarsku obveznicu u iznosu od 83,5 miliona dolara, koja takođe sutra dospeva na naplatu, ili 47,5 miliona dolara koji dospevaju na naplatu sledeće nedelje.

Prezadužena kompanija “Evergrande” je toliko “isprepletena” sa širom kineskom ekonomijom da su njena sudbina i strah od prelivanja krize, prouzrokovali ogromnu nervozu na globalnim tržištima akcija i obveznica. Zbog potencijala za katastrofu „evergrande“ je na Zapadu upoređivan sa stanjem banke „Leman braders“ čiji je kolaps izazvao globalnu finansijsku krizu 2008. godine.

Screenshot: Google

Pročitajte još:

Međutim, čini se da je najava kompanije “Hengda” stabilizovala šire tržište akcije, dok su fjučersi vezani za indeks S&P500 porasli.

“Evergrande”, koji je nekada bio vodeća kineska kompanija u oblasti izgradnje nekretnina, duguje oko 300 milijardi dolara, uglavnom investitorima ali i dobavljačima kao i građanima koji su uplatili stanove a nisu ih dobili.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike