Širi se učenje uz rad: Dualno obrazovanje i za avione i za poštanske telekomunikacije

09.04.2021

10:49

0

Nemački MTU i Ministarstvo obrazovanja razvijaju nove smerove u Staroj Pazovi, a u sistem dualnog obrazovanja žele da uđu i Pošte Srbije

Širi se učenje uz rad: Dualno obrazovanje i za avione i za poštanske telekomunikacije
Copyright RINA

Memorandum o saradnji koji će doprineti daljem razvoju obrazovnih profila posebno dualnog obrazovanja u Tehničkoj školi u Staroj Pazovi potpisan je danas između nemačke kompanije MTU, Ministarstva prosvete i te opštine.

Istovremeno iz Pošta Srbije saopšteno je da i oni žele da se priključe tom segmentu obrazovnog sistema sa svojim profilima zanimanja.

Generalni direktor kompanije “MTU Maintenance Srbija” Rajner Beker izrazio je zadovoljstvo jer se dugo radilo na pripremi ovog značajnog dokumenta.

Za pet godina 120 škola i 900 firmi

Dualno obrazovanje se razvija četiri i po godine, a uključeno je 120 škola iz svih regiona Srbije. Do sada je u dualnom obrazovanju preko 10.000 učenika i više od 900 kompanija. Dualni sistem je aktivan od 2017. godina, a od 2019. je u primeni Zakon o dualnom obrazovanju, a primenjuje se i zakon o visokim dualnim studijama.

– Od ove godine ćemo imati programe za strukovne, akademske studije. U oba nivoa obrazovanja imamo logičan sled i razvoj dualnog obrazovanja, a sve u skladu sa potrebama privrede i razvoja ekonomije Srbije – ističe Gabrijela Grujić.

“Ovo je važan korak za nas kao kompaniju koja pomaže i investira u razvoj regiona. Jedva čekamo da dobijemo naše buduće zaposlene iz Tehničke škole u čijem razvoju sada učestvujemo”, rekao je on.

Pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić podsetila da je pred dve godine sa kompanijom MTU započeta saradnja i da je uspostavljen trening centar u beogradskoj Vazduhoplovnoj akademiji gde se školuju aviomehatroničari i aviomehaničari za MTU fabriku u Srbiji.

“MTU je potpisao ove godine memorandumom sa Tehničkom školom iz Stare Pazove a tamo će biti obrazovani operateri mašinske obrade i zavarivači koji se od ove školske godine i školuju”, rekla je ona.

Tehnička škola je u dualno obrazovanje uključena od ranije a sada dobija dva nova smera.

– Trenutno radimo na rekonstrukciji radionica da bi novi smerovi imali adekvatan prostor najviše zahvaljujući kompaniji MTU koja donira izuzetno vrednu opremu koja će doneti novi kvalitet obrazovnim profilima i unaprediti sistem obrazovanja na lokalnom nivou – rekla je ona.

U dualnom i Pošte

Za upis u dualno obrazovanje u Srbiji biće ponuđeno 3.188 mesta, uz više novih obrazovnih profila sa svojim potrebama uključilo se i javno preduzeće Pošta Srbije, rekla je Gabrijela Grujić.

Ona je izrazila veliko zadovoljstvo konkursom koji prema potrebama kompanija predviđa 3.188 mesta za dualno obrazovanje.

Pročitajte još:

– Ako budemo upisali sve te učenike, to će biti otprilike 700 mesta više u odnosu na prošlu godinu, a stanje u zemlji je vrlo teško zbog kovida pa je ovo tim pre ovo sjajan rezultat – rekla je ona.

Novi obrazovni profili su tehničar za oblikovanje nameštaja, tehničar štampe, stolar, obućar, a veliko interesovanje već je izazvalo zanimanje tehničar za operativnu forenziku.

– U dualno obrazovanje ulaze i javna preduzeća. Trenutno su aktuelne Pošte Srbije sa zahtevom da formiramo novi profil za tehničara ptt i telekomunikacionog saobraćaja”, rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike