Precenili oporavak: Španska vlada srezala prognozu rasta na 6,5 odsto

09.04.2021

14:03

0

Na rezanje projekcije privredne ekspanzije uticala su nova korona ograničenja

Precenili oporavak: Španska vlada srezala prognozu rasta na 6,5 odsto
Profimedia

Španska vlada je smanjila danas prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na 6,5 odsto, sa ranije predviđenog raspona rasta od 7,2 do 9,8 procenata.

Na rezanje projekcije privredne ekspanzije uticala su nova korona ograničenja koja su uzrokovala blago smanjenje bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu kao i očekivano kašnjenje priliva sredstava iz spasilačkih fondova Evropske unije.

Španska privreda bi trebalo da poraste za sedam odsto u 2022, a proizvodnja će se oporaviti do nivoa pre pandemije do kraja te godine, izjavila je ministarka ekonomije Nadija Kalvino na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Treći talas korona virusa pogodio je zemlju u prva dva meseca 2021, a jaka snežna mećava u januaru takođe je poremetila privredne aktivnost u većem delu Španije.

– Oporavak je odložen za jedan kvartal – rekla je Kalvino, dodajući međutim da vlada očekuje snažan porast u drugoj polovini 2021. godine.

Pročitajte još

Uplata sredstava iz fonda za oporavak EU će, prema njenim rečima, dodatno podstaći ekonomiju, a efekti će se uglavnom osetiti 2022. godine. Kalvino je prošle godine procenjivala da će sredstva EU podići rast u ovoj godini na 9,8 procenata, a danas je rekla da nova prognoza rasta od 6,5 posto za tekuću godinu uključuje i efekte priliva novca iz evropskih fondova.

Vlada u Madridu predviđa da će nakon rasta od sedam odsto naredne godine, doći do usporavanja privredne ekspanzije na 3,5 odsto 2023. godine i na 2,1 procenat 2024.

Banka Španije je već smanjila svoju procenu rasta za 2021. godinu iz sličnih razloga na šest odsto, dok Međunarodni monetarni fond u najnovijim prognozama očekuje rast Španije od 6,4 procenta, nakon lanjskog rekordnog pada od 10,8 odsto.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug