Godinu dana od dobijanja EXPO 2027: Nekoliko koraka bliže velikom cilju

21.06.2024

12:44

0

Autor: R.B.

Prošle je dvanaest meseci otkako je Beograd dobio domačinstvo međunarodne kulturno-sportske izložbe koja je označena kao prilika da se promoviše privreda i društvo Srbije

Godinu dana od dobijanja EXPO 2027: Nekoliko koraka bliže velikom cilju
Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Pre tačno godinu dana Beograd je dobio kandidaturu za održavanje Specijalizovane EXPO izložbe, koja će od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine biti održana u srpskoj prestonici, podseća preduzeće "Expo 2027 Beograd".

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali tim povodom je istakao da je da je naša zemlja dobila istorijsku šansu da igra u prvoj ligi naprednih, inovativnih i investiciono poželjnih destinacija. Dokle se stiglo na putu do tog cilja?

– Naša zemlja dobila je istorijsku šansu da igra u prvoj ligi naprednih, inovativnih i kreativnih, investiciono poželjnih destinacija i mi to shvatamo veoma ozbiljno. Zahvaljujući EXPO 2027. Beograd, mi ćemo se predstaviti svetu u najboljem svetlu, ostvariti razne vidove saradnje sa više od 120 država, ali i unutar naše zemlje pokrenuti stotine novih projekata, razvijati sve grane industrije, povećati broj zaposlenih i što je najvažnije, narednim generacijama ostaviti još lepšu i bolju Srbiju – rekao je ministar Mali.

Beograd se prošle godine prvi put kandidovao za organizaciju ove značajne manifestacije i na 172. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu pobedio špansku Malagu, američku Minesotu, tajlandski Puket i argentinski Bariloče.

Generalni sekretar Međunarodnog biroa za izložbe Dimitri Kerkences rekao je tokom nedavne posete Beogadu da je oduševljen impresivnim napretkom koji je Srbija ostvarila do sada.

– Tema „Igraj za čovečanstvo - sport i muzika za sve“ obećava da će podstaći jedinstvo i inovacije, a mi željno iščekujemo nastavak naše saradnje sa Srbijom kako bi ovaj događaj postigao veliki uspeh – istakao je Kerkences.

Direktor "Expo 2027 Beograd" Dušan Borovčanin istakao je da je Međunarodni biro za izložbe Srbiji ukazao veliko poverenje dodeljivanjem organizacije Specijalizovane izložbe EXPO 2027. godine a da se pripremni radovi na lokaciji za EXPO odvijaju i brže nego što je planirano.

– I još će se ubrzati, kako bi sve bilo gotovo i pre decembra 2026. godine, kada se planira predaja ključeva paviljona zemljama učesnicama – rekao je Borovčanin u intervjuu za BIE, dodavši da će ta investicija Srbiji doneti više od 1,1 milijardu evra.

Radovi odmah krenuli

Do otvaranja izložbe, odnson do kraja 2026. godine, trebalo bi da bude  otvoren novi Nacionalni stadion, novi prostor Beogradskog sajma sa propratnim objektima, biće izgrađeno i više od 1.500 stambenih jedinica.

Radovi na izgradnji izložbenog kompleksa za EXPO 2027 u Surčinu počeli su svega nekoliko dana nakon proglašenja domaćina. Gradski urbanista Marko Stojčić je tada izjavio da je cilj da svi novoizgrađeni objekti budu energetski efikasni i održivi i da se koriste i nakon velikog događaja, pošto se dešavalo da takvi kompleksi zamru nakon održavanja izložbe, podseća Biznis.rs.

TANJUG/STR
Budući Nacionalni stadion u Surčinu

 

Za potrebe EXPO 2027 izložbe u oktobru 2023. godine usvojen je „lex specialis“ kojim se uređuje  građenje objekata za potrebe ove manifestacije.

I energetika deo EXPO

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je među projekte koji treba da budu završeni do EXPO 2027 ubrojala i gasnu interkonekciju sa Severnom Makedonijom, naftovod Srbija-Mađarska, kao i EPS-ov vetropark Kostolac.
Izgradnja gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom 2022. godine je procenjena na više od 70 miliona evra, vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska na 100 miliona evra, a izgradnja EPS-ove vetroelektrane Kostolac stajaće 144 miliona evra.
 

U decembru 2023. godine država Srbija je osnovala novo preduzeće EXPO 2027 i upisala ga u zvaničan registar privrednih društava. Firma je registrovana za delatnost organizovanja sastanaka i sajmova, osnivački kapital je milion dinara, a osnivač i jedini vlasnik je Republika Srbija.

Preduzećem upravlja Dušan Borovčanin, koji je radio na izradi kandidature Beograda i Srbije. Preduzeće EXPO 2027 bavi se pripremom, organizacijom i održavanjem specijalizovane izložbe EXPO Beograd 2027, zatim razvojem i promocijom specijalizovane izložbe, implementacijom mera neophodnih za koordinaciju i organizaciju izložbe.

U februaru 2024. godine Vlada Srbije osnovala je preduzeće „SPV Akvatik centar“ sa sedištem u beogradskom stambeno-poslovnom kompleksu Petica na Novom Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u martu 2024. da nema sumnje da će Srbija dočekati EXPO 2027 sa autonomnim automobilima, odnosno vozilima bez vozača.

Povrat investicije za četvrt veka

Radio Slobodna Evropa (RSE) nedavno je objavio da će Srbija specijalizovanu svetsku izložbu EXPO 2027 isplaćivati u narednih 30 godina. EXPO je „neprofitna manifestacija“, a tek korišćenjem izgrađenog kompleksa kao novog sajamskog prostora moći će da se opravdaju uložena sredstva, dok je rok za povrat investicije najmanje 27,4 godina, navodi se u „Prethodnoj studiji opravdanosti za EXPO i novi sajamski prostor“ u koju je RSE imao uvid.

Takođe u martu 2024. Vlada Srbije donela je rešenje kojim je utvrdila javni interes za eksproprijaciju, kao i ustanovljavanje prava službenosti prolaza i prava zakupa najviše do tri godine, kao i privremeno zauzeće nepokretnosti, u cilju izgradnje prve deonice železničke pruge od Zemun Polja do reke Save, odnosno do Nacionalnog stadiona.

Na Portalu javnih nabavki u maju 2024. godine je objavljeno da će Beogradski sajam biti konsultant preduzeću EXPO 2027 pri organizovanju i realizaciji projekta ove specijalizovane izložbe. Vrednost trogodišnjeg ugovora je 71,28 miliona dinara sa PDV-om. Izabran je i poresko-pravni savetnik preduzeća, kroz odvojenu nabavku.

Kao poslednja u nizu vesti stigla je i ona da je preduzeće „SPV Akvatik centar“ raspisalo prvu nabavku u okviru projekta EXPO 2027, a radi se o izradi urbanističko-tehničke dokumentacije za potrebe ishodovanja lokacijskih uslova za izgradnju centra u Surčinu. Procenjena vrednost posla je 25 miliona dinara, bez PDV-a. Reč je o arhitektonskim, inženjerskim uslugama i uslugama planiranja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike