Mali: Zadužujemo se za investicije, ne za potrošnju

27.05.2024

10:10

0

Autor: R.B.

Privredni rast Srbije u prvom kvartalu je Srbija 4,6% a javni dug je manji od 47% BDP-a, kaže ministar finansija

Mali: Zadužujemo se za investicije, ne za potrošnju
Ministar Siniša Mali - Copyright Printscreen/Prva TV

Srbija u prvom tromesečju ove godine ima privredni rast 4,6% a EU 0,4%, javni dug je 46,7% BDP-a, a u EU 89% u proseku. Srpski javni dug raste, ali raste manje nego što raste BDP, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

– Možemo taj dug da nosimo. Zadužujemo se za investicije, ne za potrošnju. Ulažemo u projekte koji doprinosi da ekonomija raste – rekao je ministar Mali na Hepi TV.

Ministar Mali je podsetio da su rejting agencije Srbiju postavile tik ispod investicionog rejtinga što je, objasnio je, važno za dalje investicije i privlačenje stranih investitora.

– Predsednik (Aleksandar Vučić) insistira na inicijativama kao što je Otvoreni Balkan, važno nam je da ceo region raste, jer ako je ceo region atraktivniji mi kao dominantna ekonomija u regionu najviše dobijamo. Od šest milijardi evra od EU za region Srbija treba da dobije negde 1,7 milijardi, najveći deo – istakao je Mali, dodavši da su pregovori u toku.

Ministar je napomenu o i da je gradilište za izložbu EXPO 2027 najveće gradilište u ovom delu Evrope, gde se radi na 160 hektara trenutno.

– To je ogroman rad. Pogledajte stadion - fudbal postaje ozbiljan biznis. Na ovakav način privlačimo posetioce, timove i događaje. taj stadion pravimo i za naše klince, da imamo nove reprezentativce umesto da provode vreme ispred kompjutera – rekao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, ključna stvar u današnjoj ekonomiji je pronaći izvore rast, poput EXPO.

– Cilj nam je da do 2027. godine prosečna plata bude 1.400 evra", naglasio je Mali. Sada smo negde na 820 evra, obećanje da će prosečna zarada biti 1.000 evra do 2025. ćemo ostvariti, što je samo jedna stanica na tom putu – objasnio je.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike