Srbija na EXPO 2027 centar sveta, gosti iz 120 zemalja

17.06.2024

10:28

0

Direktor preduzeća "Ekspo 2027" Dušan Borovčanin izjavio je danas da je cilj manifestacije da svet dođe na jedno mesto

Srbija na EXPO 2027 centar sveta, gosti iz 120 zemalja
EXPO 2027 - Copyright Foto:Vojvodinauzivo.rs

Srbija će 2027. biti centar sveta, a na EXPO 2027 će u Beograd doći gostiti iz više od 120 zemalja, rekao je za RTS Dušan Borovčanin, direktor preduzeća "EXPO 2027" koje je krovno za izvođenje ovog projekta.

On je za RTS rekao da je taj projekat veliki izazov, a da je raditi na njemu velika privilegija.

– Pre tri nedelje bio je ovde prvi čoveka Međunarodnog biroa za izložbe. To je međuvladina organizacija u okviru koja se održava ova ideja. On je impresioniran onim što je video ovde i potvrdio ono što smo i mi donekle znali, a to je da vlada zaista veliko interesovanje za Beograd, koji je grad domaćin 2027. godine – rekao je Borovčanin.

Prema njegovim rečima, ono što je veoma važno za ovaj projekat, jeste da se Srbija po prvi put odvažila da se kandiduje, i pobedila u jednom od najkompetitivnijih takmičenja kada su u pitanju specijalizovane izložbe.

Sve gotovo kraja 2026.

Borovčanin je rekao da sve mora da bude gotovo do kraja 2026. kada će početi opremanje paviljona, za koje kaže da su kao privremene zgrade.

– Jedan paviljon je od hiljadu kvadrata u osnovi, to je kao nekih pet, šest, deset velikih stanova i devet metara u visinu, kao otprilike tri sprata, neke uobičajene visine. Zemlje se trude da se na što bolji način predstave na izložbama. I ono što je za naše ljude važno je da imate ceo svet pod nogama – uporedio je Borovčanin.

Kako je rekao svako od nas neće imati priliku da obiđe svaku zemlju sveta.

– Ovde ćemo za tri meseca imati priliku da se upoznamo sa onim što je najvažnije i što predstavlja i kulturu, i tradiciju, i istoriju tih zemalja. Ali ne samo to, nego da možda čujemo i neko predavanje – rekao je Borovčanin.

Dodaje da je tema Ekspa podeljena na tri stuba, jedan je moć igre - ostavljen je zemljama koje su tehnološki i naučni veoma napredne i mogu da predstave svoje inovacije na Ekspu, a sa druge strane igra kao sastavni deo sporta i muzike - služi da zemlje predstave identitet, tradiciju i kulturu.

Na pitanje da li će Srbija imati nešto specifično poput Ajfelove kule, Borovčanin kaže da ćemo imati jedan novi deo grada koji se razvija.

– Mislim da je u tom kontekstu možda Lisabon 1998. najpribližniji EXPO u Beogradu, ali ja sam siguran da ćemo mi daleko prevazići Lisabon iz 1998. Dakle, to je čitav jedan novi deo grada koji se razvija. Naravno, tu će biti i novi Beogradski sajam, jedna muzejska četvrt, pored toga i nacionalni stadion, rezidencijalni kompleks, odnosno nacionalni paviljon Srbije – zaključio je Borovčanin.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike